Geografi
St Lucia är beläget i södra Västinden mellan Martinique i norr och St Vincent i söder. Ön är ca 43 km lång och 22 km bred. Eftersom ön är en vulkanö är den väldigt kuperad med högsta bergstoppen på ca 950 meter (Mount Gimie). The Pitons är två tvillingbergstoppar på 800 meter och som skapats av vulkanisk lava. St Lucia är en grön och vacker ö med slingrande vägar, regnskog, djupa dalar och bananplantager. Huvudstaden heter Castries och är belägen på nordvästra delen av ön. Det finns två flygplatser; Hewanorra International Airport som ligger på den södra delen av ön och George F.L Charles Inter Island Airport som ligger strax utanför huvudstaden Castries. George F.L Charles Airport är endast avsedd för mindre flygplan medan internationella flygningar sker från Hewanorra Airport. Flyger man till exempel mellan öarna i Västindien sker flygningen oftast till/från George F.L Charles Airport, medan flygningar till/från Europa och USA sker från/till Hewanorra Airport.
Befolkning
St Lucia har ca 172 000 invånare, varav ca 70 000 bor i och omkring huvudstaden Castries. Majoriteten härstammar från Caribindianerna och de slavar som fördes dit från Afrika. Arawakindianerna var de första invånarna på ön, men de trängdes senare ut av de mera krigiska Caribindianerna som dominerade ön till mitten av 1600-talet då engelsmännen och fransmännen kom till St Lucia. De utkämpade blodiga strider om ön och mellan 1659 och 1814 bytte ön ägare inte mindre än 14 gånger. Det blev till slut engelsmännen som tog herraväldet över St Lucia. Ön fick självstyre 1967 och blev självständig 1979.
Religion
Ca 90 procent av St Lucias befolkning är katoliker.
Språk
Engelska är officiellt språk. Majoriteten av befolkningen behärskar även patois, som är en blandning av engelska och franska.
Politik
St Lucia är en självständig demokratisk nation och medlem av Brittiska Samväldet. Landet leds av en premiärminister.
Ekonomi
Bananindustrin och turismen är viktiga inkomstkällor för landet.
Valuta
Valutan heter Eastern Caribbean Dollar, ECD, och är kopplad till USD. Det finns bankomater där man kan ta ut kontanter. Man kan även betala med USD på många ställen. För aktuell växelkurs hänvisar vi till FOREX
Prisnivå
Prisnivån är något högre än i Sverige.
Klimat
På St Lucia råder ett behagligt klimat med en medeltemperatur på 27 C året om både i luften och i vattnet. Regnsäsongen råder mellan juni-november, då är det varmare och fuktigare, regnet kommer oftast i form av häftiga skurar nattetid/förmiddag. Regnet drar sedan bort och solen brukar lysa igen. Det är ovanligt med regn och moln flera dagar i rad. Torrsäsongen är mellan december-maj.
Tidsskillnad
-5 timmar på vintern, -6 timmar på sommaren.
Visum
För mer information angående visum hänvisar vi till Comet Consular Service
El
110 volt eller 220 volt. Adapter brukar behövas.
Att göra
Bad
De bästa stränderna ligger på nordvästkusten vid Gros Islet och Pigeon Island (inträde på Pigeon Island National Park).
Castries
Marknaden i huvudstaden är en färgstark upplevelse väl värd ett besök.
Soufrière och The Pitons
Vägen som går mellan Castries och byn Soufrière är hisnande vacker. Vägen är smal och krokig men slår ut det mesta vad gäller skönhet; den går genom regnskog, dalar och plantager. Åsynen av den pittoreska och sömniga lilla fiskebyn Soufrière med de två bergstopparna The Pitons (Gros Piton och Petit Piton) i bakgrunden är oförglömlig. Dessa tvillingbergstoppar har skapats av vulkanisk lava och kan bestigas; en guide är dock nödvändig för det ändamålet.
Sulphur Springs
Sulphur Springs är känd för att vara världens enda ”drive-in vulkan” och ligger utanför Soufrière på sydvästkusten. Det går organiserade utflykter till vulkanen där man kör nära kratern så att man ser källorna och de små poolerna som har bildats i kratern. Man kan även ta ett dopp i källorna.
Pigeon Island
Den som är intresserad av historia skall besöka Pigeon Island på norra St Lucia. Det var här engelsmännen besegrade fransmännen i ”The battle of Saint”. Pigeon Island är numera en nationalpark där besökare kan vandra på historisk militär mark och exempelvis besöka krigsmuseet och grottorna som ligger inom nationalparken.
Gros Islet
Gros Islet Friday Night Street Party är ett begrepp på St Lucia. Varje fredag är det ett riktigt ”street party” i byn Gros Islet då gatan stängs av och byn förvandlas till en stor fest med barer, musik, dans och mat utmed hela gatan. Även om det inte är lika genuint nu som det var förr i tiden, då gatufesten först och främst var en angelägenhet för lokalinvånarna, så är den värd ett besök.
Karneval och jazzfestival
I juli varje år hålls det karneval på St Lucia. De har även en jazzfestival som årligen äger rum i maj. Jazzfestivalen startade 1992 och är numera en av världens största och främsta jazzfestivaler.