En resa till Kuba
Ert Kubaäventyr kan innehålla allt från Havannas mytomspunna gatuliv till skönt strandhäng på någon av Kubas alla stränder. Ni kan rida genom tobaksfälten i Viñales, åka 50-tals klassiker längs Malecón eller vandra i Topes de Collantes. Kontakta oss gärna så hjälper vi er att skräddarsy er drömresa till Kuba.
När är bästa tiden att resa till Kuba?
Kuba är en åretruntdestination, men bästa tiden är under torrperioden december–april. Klimatet är tropiskt med varma, fuktiga somrar och milda, torra vintrar. Årsnederbörden uppgår till i medeltal 1 400 mm och faller huvudsakligen under regnperioden som varar mellan maj och oktober. Mellan juli och oktober drabbas landet ofta av tropiska orkaner.
Hur ska ni bo under Kubaresan?
Under ert Kubaäventyr kan ni välja mellan att bo på hotell eller i Casa Particular. Hotellstandarden på Kuba är generellt sätt lägre än antalet stjärnor får en att tro. Ett personligare och mer prisvärt alternativ är att bo på en Casa Particular. Ni bor då hemma hos en kubansk familj, motsvarande våra B&B.
Saker att se och göra på Kuba
Kuba erbjuder ett stort urval av saker att se och göra. Från Havannas färgstarka gatuliv, Varaderos vackra stränder, den charmiga världsarvsstaden Trinidad med sin kolonialprakt till Viñalesdalen med dess tobaksfält och mycket, mycket mer. Inspireras av våra reseförslag så får ni många fler tips på vad som finns att upptäcka på Västindiens största ö.
Viktigt att veta inför en resa till Kuba
Kuba är ett fattigt land med små resurser. Den stora ökningen av turister som skett de senaste åren har ansträngt resurserna än mer. Det innebär för er som resenärer att det inte alltid blir som det är planerat. Ett inrikesflyg kan ställas in eftersom reservdelar fattas. Er transfer kan vara sen pga att bensinen tagit slut på macken. Hotellet kan vara överbokat. Men räds inte detta, åk till Kuba med ett öppet sinne och en portion tålamod så kommer ni få många härliga upplevelser!
Snabbfakta om Kuba
Kubas geografi
Republiken Kuba består av 1 600 öar i den västindiska ögruppen Stora Antillerna. Öarnas sammanlagda yta är knappt en fjärdedel av Sveriges. Huvudön Kuba är den största i Västindien och har gett landet dess namn. Näst största ö är Isla de la Juventud (Ungdomsön). Avståndet till den amerikanska delstaten Florida är 14,5 mil och till Haiti på ön Hispaniola i sydöst 7,7 mil.
Huvudöns kust består av bukter, sandstränder, klippor och korallrev. Två tredjedelar av öns yta är slättland och låga kullar, som områdena runt städerna Santiago de Cuba och Guantánamo i sydöst, en fjärdedel är berg. Längst i väster ligger de märkliga kartbergen Guniguanico, mitt på ön reser sig Sierra de Trinidad och i sydöst finns bergskedjan Sierra Maestra med landets högsta topp, Turquino.
Jorden är bördig och omkring en fjärdedel av ytan används till åkermark, medan en knapp femtedel är täckt av tallskog, olika mahognyarter och palmer.
Befolkning
2017 var Kubas befolkning knappt 11,5 miljoner invånare.
Religon
Romerskkatolsk 85 %, Santeria och övriga 15 %.
Språk
Spanska
Valuta
Den tidigare valutan CUC (Cuban Convertible Peso) är borttagen och numera existerar endast CUP (Cuban Peso) som den officiella valutan på Kuba. Växlingskontor och bankomat finns på flygplatsen.
Tidsskillnad
-6 timmar
Visum
För visuminformation hänvisar vi till Comet Consular Service
Internet
Internet är inte lika lättillgängligt som vi är vana vid. Det finns internetcaféer i de flesta större städer. Flera hotell har också internet. Uppkopplingen är ok men klarar inte tyngre arbeten. Det finns också ”hot spots” i vissa parker, torg och offentliga platser. De känns igen på att en massa människor sitter lutade över sina telefoner. Ni får tillgång till internet genom att köpa speciella kort som räcker till 1 timmes uppkoppling. Korten finns i speciella affärer och på hotell (där de ibland är något dyrare men man slipper de långa köerna).
Sjukförsäkring
Alla turister som reser till Kuba måste ha en sjukförsäkring. Ta med ett intyg på er sjukförsäkring från ert försäkringsbolag. De kan kräva att få se detta vid ankomsten till Kuba.
Kommunikationer
Vägnätet omfattar över 3 000 mil och hälften av alla vägar är asfalterade. Viktigast är den åttafiliga, 120 mil långa motorvägen, Carretera Central, från Pinar del Río i väster till Santiago de Cuba i öster. Privatbilismen är mycket begränsad och det främsta transportmedlet är buss. Bristen på bensin och reservdelar har begränsat även busstransporterna på senare år. Det har lett till att cyklar, importerade från Kina, har blivit en vanlig syn på gatorna. Järnvägsnätet omfattar cirka 1 300 mil, varav drygt hälften används för sockertransporter.
Havanna har den mest betydande av landets elva större hamnar, och där hanteras 60 % av alla skeppslaster.
El
110 volt men många boenden har även 220 volt. Det är amerikanska kontakter så adapter krävs.