En resa till Kuba är troligtvis inte lik någon annan resa du gjort. Här har tiden stått stilla även om utvecklingen nu är igång igen sedan några år tillbaka. Om du anländer till Havanna om kvällen märker du direkt att något är annorlunda. Du möts av mörker. I Havanna finns nämligen inga, eller väldigt få, gatlyktor. Bilarna som rullar på vägarna är också väsensskilda alla andra länders. Här rullar främst amerikanare från tiden före revolutionen 1959 när Havanna var ett tillhåll för leklystna vuxna. Och Lador från tiden efter revolutionen när Kubas i stort sett enda lekkamrat var Sovjetunionen och andra kommunistiska stater. En Kuba resa är en tidsresa som bjuder på många spännande upplevelser. Men här hittar du också helt makalöst vackra stränder för sköna dagar i solen.

Läs mer: Våra Kuba resor

Resa till Kuba, rundresa Kuba

Res till Kuba – så tar vi dig dit

Vanligtvis tar vi dig till Kuba med KLM via Amsterdam eller med Air France via Paris. Men det finns fler flygbolag som trafikerar Kuba som Swiss, Aeroflot, Condor och Iberia m.fl.

 Kontakta oss så hjälper vi dig med din Kuba resa

Kubas väder – när är bästa tiden att resa till Kuba?

Kuba har en torrsäsong mellan november-april och regnsäsongen sträcker sig följaktligen mellan maj-oktober. I juni-novemer är det orkansäsong i hela Karibien. Absolut störst risk för orkaner & cykloner är det i augusti-oktober.

Torrperioden har behagliga temperaturer oftast mellan 24-26 grader men nordliga vindar kan få temperaturerna att falla under 20-graders sträcket i januari-februari. Under regnperioden kryper temperaturerna uppåt och ligger oftast på 32-33 grader.

Fun facts: Den 12 mars 1857 snöade det på Kuba. Det är den enda gången det har registrerats snö på Kuba.

Väder Kuba
Resa till Kuba, rundresa Kuba

Hur ska du bo på Kuba?

Som så mycket på Kuba så fungerar boendet lite annorlunda. Många av hotellen är statligt ägda, antalet stjärnor motsvarar inte den kvalitet vi är vana vid och det är dyrt. Därför väljer många av våra resenärer att istället bo på Casa Particular. Att bo på Casa Particular innebär att du bor hemma hos kubaner. 1997 öppnade Castroregimen upp för privatpersoner att hyra ut rum hemma för att tjäna en slant. Idag drivs många Casas mer som B&Bs.

Resa till Kuba, rundresa Kuba

Maten är ett eget kapitel när du reser på Kuba

Maten på Kuba har blivit utsedd till ett av världens sämsta kök men mycket har hänt på den kubanska matscenen på senare är när de besökande turisterna har ökat i antal och ekonomin blivit bättre. Idag kan du hitta många restauranger som serverar bra mat och många gånger serveras det god mat på ditt Casa Particular.

Precis som i fallet med Casa Ps så började regimen 2010 tillåta kubanerna att servera mat mot betalning i sina hem, Paladares. Idag ser de ofta ut som “vanliga” restauranger men kvaliteten på maten är ofta betydligt bättre här en på de statliga restaurangerna.

Några av de kubanska specialisterna som kan vara roligt att prova på är Moror y Cristianos (ris & svarta bönor) Arroz con Pollo (ris med kyckling) eller Ropa Vieja (ett köttlångkok med tomatsås och ris).

Fun facts: Alla kubanska familjer har ett ransoneringskort, La Libreta, som ger dem tillbång till vissa basvaror som ris, socker & bröd.

Reseloggar som skrivit om restaurangtips på Kuba: Halloj världen, Ladies Abroad & På vift

Resa till Kuba, rundresa Kuba
Resa till Kuba, rundresa Kuba

Hur ser våra resor till Kuba ut?

Eftersom vi skräddarsyr resor ser alla våra resor lite olika ut. Några av våra resenärer väljer att bo på ett eller två ställen som Havanna & Varadero för att därifrån göra dagsutflykter. Andra väljer att ge sig ut på rundresa. Här är några vanliga mål att besöka under Kubaresan:

Havanna – upplev ett vibrerande gatuliv, dansa salsa och åk i en nercabbad amerikanare längs Malecon.

Viñales – den världsberömda kubacigarrens vagga. Besök Viñales för de vackra landskapen, tobaksodlingarna eller sköna vandringar.

Trinidad – Kubas bäst bevarade kolonialstad med hänförande vackra omgivningar upptagna på UNESCOs världsarvslista . ACT-resa som inkluderar Trinidad.

Santa Clara – För revolutionshistoria, allting Che och ett vibrerande gatuliv.

Cienfuegos – för lite lugnare, lite mera Kuba. Ta en tur på Laguna Guanaroca för lugnet på sjön, strosa till Punta Gorda för ett annat Kuba, ACT-resa som inkluderar Cienfuegos.

Varadero – för strandliv längs Varaderos 2 mil långa strand. ACT-resa som inkluderar Varadero.

Cayo Santa Maria – För ännu mer strandliv dit inte lika många hittar som till Varadero.

Mer ovanlig är att besöka den östra delen av Kuba. Om vår resa dit kan du läsa här,

Fun facts: Kuba har högst andel läkare per invånare i världen med sina totalt 70 000 läkare (ger 1 läkare per 165 inv). Som jämförelse finns det 1 läkare per 5 000 invånare i Afrika.

Resa till Kuba, rundresa Kuba

Hur du tar dig runt på Kuba?

Du kan såklart boka alla transfers och transporter hos oss om du vill men om du hellre sköter det själv kan nedan vara bra att veta;

Buss: Det huvudsakliga bussbolaget för längre bussresor är Viazul som har tämligen moderna bussar med aircon. Det är ett populärt transportmedel och blir snart fullbokat så boka i god tid (minst två veckor innan).

Taxi: Det finns gott om taxibilar och de har taxameter. Det finns också något som kallas för Taxi Colectivo för längre sträckor som helt enkelt innebär att taxin delas, åker fastställda rutter och avgår när bilen är full.

Hyrbil: Det är fullt möjligt att hyra bil på Kuba om du hellre vill köra runt själv. Även här tar det ofta slut på bilar och det är tämligen dyrt. Om du inte ska längre sträckor än 15 mil kan det ofta vara billigare att ta taxi.

Utflykter: Ett annat sätt att ta sig runt är förstås att följa med på utflykter som anordnas till olika platser.

Mer fakta om Kuba kan du läsa här

Resa till Kuba, rundresa Kuba

Så är du nyfiken på en resa i kaotiska Havanna, turer i klatschiga bilar, möten med karismatiska människor och sköna stunder på kilometerlånga karibiska stränder? Kontakta oss så hjälper vi dig sätta ihop en resa du sent ska glömma.

Text & bild: Cathinka Ingman