Zanzibar – ett flytande paradis

Flygplansdörrarna öppnas och en otrolig värme slår emot oss. Vi är äntligen framme! Zanzibars flygplats är den minsta jag någonsin har sett och efter en liten stund kommer våra tre resväskor på det lilla transportbandet.

Vår lokala guide Abdul och chauffören Hassan står vid entrén och väntar på oss. De hälsar oss välkomna och tar hand om vårt bagage. Resan till Nungwi och hotell Mnarani Beach Cottage tar lite mer än en timme. Abdul berättar om landets historia och sevärdheter samt svarar på alla våra tusen frågor. Med en så trevlig och kunnig guide går resan upp till öns nordspets alltför fort.

Väl framme blir vi visade till våra rum som ligger i bottenplanet på en av hotellbyggnaderna. Barnen får rummet bredvid och det bästa av allt är att rummen ansluter till varandra genom en dörr som enkelt ställs upp – helt perfekt. Det finns ett litet kylskåp, en vattenkokare samt några påsar snabbkaffe till vårt förfogande. Rummen är möblerade med en liten soffgrupp, ett bord, takfläkt och air condition. Sängarna är kanske lite hårda, men helt OK.

Barnen vill självklart börja med ett dopp i poolen och även jag tycker att det är en bra idé.

Hotellområdet är perfekt – solsängar och hängmattor lite här och där i skuggan av vajande palmer. Det är hett, otroligt hett. Hög solskyddsfaktor och gärna en solhatt på huvudet är att rekommendera. Stranden ligger strax nedanför hotellet. Vattnet är turkost och helt underbart varmt.

I en liten affär utanför hotellets grindar jobbar Mr Morris, en kenyansk kille från Mombasa. Han visar oss runt i området. Det är med blandade känslor vi promenerar genom byn. Det är väldigt fattigt och skräpigt längs med byvägarna. Kossor, getter och höns promenerar fritt omkring. Några barn leker med en trasig fotboll. Vi möter kvinnor och unga flickor som bär stora dunkar med vatten på huvudet – det ser tungt ut.

Mitt emot hotellet finns ett ”akvarium” med havssköldpaddor som vi besöker en eftermiddag. Akvariet visar sig vara en naturlig lagun med färgglada fiskar och många, både stora och små, havssköldpaddor som vi får mata, klappa och även bära – superhäftigt tycker tio-åringen i familjen!

Efter åtta underbara dagar med sol, bad och snorkling bär det av till Stone Town och Tembo Hotel, där vi ska spendera våra sista två nätter. Något som varmt kan rekommenderas är en utflykt till Prison Island. En liten ö med stränder vita som kokos, landsköldpaddor och den bästa snorklingen jag någonsin har upplevt. Det är verkligen som att stiga in i ”Nemos” värld. Förutom en massa färgglada fiskar, sjöstjärnor och sjöborrar är korallerna helt fantastiska.

Ett annat måste i Stone Town är ett besök på Livingstone Beach Restaurant. Ett populärt ställe som ligger vägg i vägg med Tembo Hotel. Jag kan även rekommendera ett besök på matmarknaden, mittemot Hotel Africa House. Vi köpte middag; grillspett bestående av kött och fisk samt dryck, till hela familjen (5 personer) för endast 27 kr!

Vi lämnar Zanzibar brunbrända som pepparkakor och med kameran fulltankad med digitala minnen. Ångrar att vi inte passade på att besöka den södra sidan av ön. Där kan man, om man har tur, få simma med delfiner – men det får vi göra nästa gång vi kommer hit!

Reseberättelse av Familjen Lidström, 2009-03-21

Våra resor till Zanzibar