Tobago är själva sinnebilden av det genuina, autentiska Karibien. Omgiven av två hav, det vilda Atlanten i väster och det lugna karibiska havet i öster, bjuder ön på ett rent, orört ekoturismparadis långt från massturismen. Här erbjuds vandringar i frodig regnskog, ett rikt fågelliv, fantastiska dykplatser och lugna badvikar.

Duane Dove, bördig från Tobago, och bosatt i Sverige sedan många år, driver Tobagos enda certifierade kakaofarm, Tobago Cocoa Estate. I butiken Small Island and Chocolate i Stockholm säljer han sin egen prisade Tobagochoklad tillsammans med annan högkvalitativ choklad från hela världen. Jag träffar honom en av vårens första varma morgnar för ett samtal om Tobagos charm och landets nya turismstrategi, Tobago Beyond

Tobago Cocoa Estate

Tobago beskrivs ofta som ”det gamla Karibien” tack vare den lugna stämning som råder här. På grund av sina rika olje- och gastillgångar har landet aldrig varit beroende av turismen, utan har gett plats åt en småskalig form av ekoturism. Med sin frodiga regnskog, flertaliga vattenfall, färgstarka koraller, kritvita sandstränder och världsberömda dykplatser, lockar Tobago den som söker ekoboenden och naturnära upplevelser långt bortom massturismens hets. 

På senare år har dock turismen upplevt en svacka, mycket på grund av oroligheterna på Trinidad där kriminaliteten är utbredd och dödstalen höga. För att vända siffrorna rätt lanserar turistministeriet nu Tobago Beyond, en kampanj som visar upp Tobago som en ren, grön, orörd och oupptäckt ö. Duane Dove har jobbat med turismen i fjorton år, och enligt honom är Tobago Beyond det bästa som har hänt under den tiden. 

Tobago Pigeon Point
  • – Turismen har gått ner kraftigt de tre senaste åren, och jag ser det här som ett bra sätt att locka fler turister till ön. Det finns en tydlig struktur och en vilja att utveckla turismen i en mer hållbar riktning, säger Duane och fortsätter; 
  • – Turismen har historiskt sett betytt väldigt lite för Tobago eftersom 90 % av intäkterna kommer från oljan. Det har aldrig funnits någon långsiktigt planering, och vi ligger långt efter i turismutvecklingen. Fördelen är att det inte finns några stora charterkomplex utan enbart småskaliga hotell. Nackdelen är att det råder en kunskapsbrist och ett svalt intresse för turism. Befolkningen är väldigt gästvänlig och man kommer lätt i kontakt med dem, men de lever ett bekvämt liv, med bra standard, pga. av oljepengarna och är inte hungriga på turismen som på andra karibiska öar, menar Duane.

Med Tobago Beyond, och slagorden ”clean, green and serene” sker nu en seriös satsning på turismen. 

– Tobago har mycket att erbjuda, och vi har kommit till insikten att vi måste ta tillvara på det vi har, men det räcker inte. Vi måste också få hit folket, säger Duane. 

Drömgästerna, förklarar Duane, är skandinaver, en målgrupp som verkligen uppskattar Tobago som resmål.  

– När en skandinav åker på semester vill de göra utflykter, upptäcka omgivningarna, äta lokal mat och på så skapas en jämn fördelning till alla inblandade, där pengarna stannar i den lokala ekonomin. 

Duane Doves resa inom turismen började tidigt 2000-tal med att han köpte mark på Tobagos östkust. Syftet var att odla kakao för att göra choklad. Ett hållbart tänk har varit med från början – lokalt anställda, bra löner, tillvaratagandet av gammal kunskap, och 2010 blev plantagen certifierad för ekologisk odling av det tyska certifieringsföretaget Ceres. Plantagen ligger på en östra sidan, nära regnskogen och det populära vattenfallet Argyle Falls. Eftersom det tar tid att odla kakao, sex år från plantering till skörd, öppnade han tidigt upp för turistbesök som ett sätt att finansiera projektet. 

Tobago Cocoa Estate

Jag frågar honom vad han anser är Tobagos främsta styrka, och han svarar att det är känslan av det autentiska, genuina Karibien. 

 – Här finns ingen, och har aldrig funnits någon massturism, mycket tack vare topografin. Det finns ingen yta att skapa stora komplex på. Den östra delen är bergig och domineras av regnskog, och den sydliga delen kantas av små bukter med kristallklart vatten och kritvita stränder. Tobago är klichébilden av Karibien helt enkelt, säger Duane med ett leende. 

Duanes fem bästa tips till Tobago: 

1. Castara fiskeby och ekoresort

Utforska den karibiska sidan av ön, och den lilla fiskebyn Castara, där livet lever sin stilla gång och man fortfarande drar upp fiskenät varje morgon. Här ligger Castara retreats, ett av öns bästa ekoresorts. De har gediget hållbarhets, – och miljöengagemang som visar sig i allt från arkitekturen som smälter in i naturen, den lokala arbetskraften, en egen grönsaksodling, förbud mot engångsartiklar i plast, sopsortering, sparåtgärder på vatten och el, till bevarandet av djurliv och samhällsdriven turism. 

Tobago Castara

2. Dykning

Tobago är ett paradis för dykare, och den bästa dykningen hittas vid Speyside med sitt skyddade vatten, färgsprakande korallrev och rika marina djurliv. Från den lilla fiskebyn utgår turer till den obebodda ön Little Tobago vars fågelreservat är populärt bland fågelskådare. 

3. Regnskogsutflykt 

En stor del av ön består av ett Unescoskyddat naturreservat, Main Ridge Forest reserve, tillika ett av världens äldsta skyddade områden. Vandra eller cykla bland vattenfall och frodig grönska i ett område där det beräknas finnas över tvåhundra olika fågelsorter. 

4. Tobago Cocoa Estate 

Måste slå ett slag för min egen kakaofarm. Som Tobagos enda ekologiska kakaofarm är det en stor turistattraktion, uppbyggd som en vingård fast med kakao. Passa på att ta en tur till vattenfallet Argyle falls som ligger i närheten. 

5. Bucco Reef och No mans land

För att uppleva Tobagos ”Sunny side”, rekommenderas en utflykt till Bucco Bay och marina parken Bucco Reef på den sydvästra sidan av ön. Åk ut med en liten båt längs kusten, lägg till vid den långsträckta kritvita stranden No mans land, häng och njut av det genuina Karibien. 

Utflykter Tobago

Text: Hanna Anfelter

I januari 2020 anordnar Afro-Caribbean Travel en gruppresa till Tobago med besök på kakaoplantagen, läs mer om vår resa Kulinariska Tobago