Grenada & Tobago

Vår resa var mycket lyckad, full av upplevelser och minnen för livet! Om vi nu ska försöka jämföra öarna – inte lätt – så kanske tyckte vi att Tobago var ännu vackrare… och mer autentiskt än Grenada, som var den första anhalten. Vi blev direkt imponerade över Grenadas storslagenhet. Hotellet vi bodde på var exklusivare än vad vi trott (Grenada Grand Beach Resort); inte alls många gäster och med en mycket serviceinriktad och vänlig personal. Överhuvudtaget var människorna mycket mer vänliga på Grenada än på Tobago! Var man ute och rörde på sig kunde helt okända kvinnor och män hälsa och fråga hur det stod till (utan någon baktanke som vi uppfattade det). Otänkbart att inte svara då och att bli aningen charmad… Hotellet hade två pooler, varav en var fantastiskt vacker med olika avdelningar med hängbroar, vattenfall och väggar av bougainvillea. Föreställ dig då att vi nästan hade dessa avdelningar för oss själva… Hur lyxigt som helst! Vårt rum var också bra, beläget helt nära stranden (med bra luftkonditionering och värdeskåp).

Grand Anse Beach är rankad som en av världens topp-tio-stränder och var helt underbar! Få människor även där och välskött. För övrigt träffade vi ett jättetrevligt holländskt par som varit ute på långsemester i Karibien och kunde tipsa om en hel del. Maten var ingen höjdare vad gäller hotellen på någon av öarna! Vi åt någon gång i nödfall och nöjde oss med frukosten som var ok. Man ska ju gå ut och prova befolkningens mindre amerikaniserade menyer.

På båda öarna var vi ute på två liknande turer. Dels segling/snorkling på en katamaran och dels rundtur på ön. På Grenada var vi ute med Shadowfax (Skuggfaxe) en halv dag, jättefin båt och trevlig besättning. Också trevliga gäster ombord, bland annat några unga svenskor som pluggade medicin på universitetet där och ett trevligt brittiskt par. Det var en upplevelse att få snorkla i den marina undervattensparken ”Underwater sculpture”! En mycket professionellt genomförd båttur. Därefter åkte vi med en grupp andra turister (dryga amerikaner…) på en ö-rundtur med en kombinerad guide/chaufför. Mycket informativt! Vi hann se jättemycket av ön och fick även öns historia oss berättad. Besök på muskotnötfabrik, kakaofabrik, mindre vattenfall med mera. De här utflykterna är väl prisvärda och kan starkt rekommenderas. Vi var också själva till St George´s en eftermiddag och åkte med No 1 – en hippieliknande minibuss – där det bara var vi två som var vita bland de ”locals”, det gick i en himla fart i skräckblandad förtjusning…

Resan till Tobago tog fyra timmar med byte av flygbolag plus byråkratisk pappersexercis… Aningen onödigt. Befolkningen själva är också irriterade på detta! Hotellet var ok (Crown Point Beach Hotel) – men med ganska nonchalant personal som bara pekade upp mot trappan när vi anlände med våra väskor. Inte en tillstymmelse till service där inte… I receptionen var attityden mot gästerna för övrigt ganska anmärkningsvärd; man började prata med en gäst och avbröt sig sedan för att vända sig till en ny som stod på tur. Jag har svårt att inse charmen i det uppförandet och man kände sig rätt dissad. De sista dagarna dök det emellertid upp en mycket trevlig kvinnlig ”supervisor”(?) som hörde sig för om läget. Överlag uppfattade vi folket som svårtflörtat på Tobago. Skillnad mot Grenada alltså.

Även här var vi ute och snorklade men en heldag den här gången (min födelsedag). Också härligt fast lite sämre standard på båt och besättning (plus att de engelska gästerna hinkade i sig gratisdrinkar!). Minnesvärt när delfiner slog följe med vår båt på väg hemåt. På kvällen åt vi utsökt gott på Dillons. Vi var privilegierade nog att åka på en heldagstur som enda gäster med guide/chaufför från tidig morgon till kväll. Det blev en riktigt lyckad heldag med trevlige Dennis som tog oss med överallt! Vi blev specialguidade på Duane Doves kakaoplantage av Harry högt uppe i regnskogarna – en makalös upplevelse! Mycket billigt, ca 1 000 kr för oss båda med lunch och alla stopp samt Dennis kunniga guidande. När dagen var slut hade vi nästan lärt känna honom! (Onödigt att säga men han fick förstås rejält med dricks.) Tobago är fantastiskt bördigt och grönt. Skönt också att ingen av öarna är hårt exploaterade.

Rummet var ok med bra luftkonditionering (nytt antagligen) men inget värdeskåp så det var ett irritationsmoment att springa till receptionen gång på gång. Vi uppfattade ön som mer laid-back och det tillhör förstås charmen med Tobago. Pigeon Pointstranden med tillhörande park var också en upplevelse. Ja, vi hann med mycket men var också tvungna att ta det lite lugnt några dagar.

Vi är mycket nöjda med Karibienresan och är fulla av intryck och upplevelser för en lång tid framöver. Både Stefan och jag tackar dig Pia för ett jättebra researrangemang! (Själv är jag redan sugen på att åka ut igen, kanske till Sydafrika…)?!