Jag har besökt Barbados tillsammans med mina barn ett flertal gånger och en sak kan vi slå fast: Barbados är mycket mer än stränder och salta hav. Det är få öar i Karibien som har så många aktiviteter och sevärdheter. Lägg till att det inte finns några farliga djur eller tropiska sjukdomar, så förstår ni varför Barbados är populärt bland barnfamiljer. Här presenterar jag några av de aktiviteter som uppskattas mest av mina barn.

Atlantis Submarine: Ubåten som ger dig chansen att uppleva en annan värld

Den prisbelönta Atlantis-ubåtsturen är en av de mest rekommenderade aktiviteterna på Barbados. Atlantis Submarines Barbados ligger strax utanför huvudstaden Bridgetown, och turen genomförs på Freshwater Bay Reef, beläget på sydvästkusten.

Det är en fröjd att göra denna utflykt med barn, min son satt som förhäxad och tittade på alla havets invånare i regnbågens alla färger, samt de fantastiskt vackra korallreven och växterna som passerade revy utanför fönstret. Ubåten var nere på cirka 45 meters djup, och vi fick även se ett skeppsvrak. Extra plus var att samtliga ombord hade varsitt fönster där vi i lugn och ro kunde beskåda spektaklet utan trängsel.

Atlantis Submarine är en lycka för alla som är för unga, eller på annat sätt inte klarar att snorkla eller dyka. Och som grädde på moset fick sonen ett ”dykcertifikat” som är inramad och sitter på väggen i pojkrummet.

Att göra med barn på Barbados

Upptäck Harrison’s Cave: Barbados Naturunderverk

Harrison’s Cave är en av Barbados mest populära och besökta attraktioner, belägen på öns centrala högland. Denna magnifika kalkstensgrotta bjuder på strömmande bäckar, djupa pooler med kristallklart vatten och imponerande kolonner. Öppnad för allmänheten 1981, sträcker sig detta grottsystem över minst 2,3 kilometer och har en inre temperatur på genomsnittliga 27 grader Celsius. Grottans största kammare, Great Hall, mäter hela 15 meter i höjd.

Ett unikt naturfenomen, Harrison’s Cave är ett fantastiskt galleri av stalaktiter som hänger från taket och stalagmiter som stiger upp från marken. Här faller strömmar av kristallklart vatten från vattenfall och bildar djupa smaragdgröna pooler. Genom årtusenden har dessa formationer skapat spektakulära pelare.

Den mest populära turen är med spårvagn, där besökare åker genom grottsystemet i elektriskt drivna vagnar, guidade av kunniga experter som ger historisk information längs vägen. Vid grottans lägsta punkt uppmanas besökare att lämna spårvagnen för att promenera längs ett spektakulärt vattenfall som störtar ner i en djup pool. Vid något tillfälle under turen släcks samtliga lampor för att besökarna ska få en uppfattning om vad som mötte den danska grottäventyraren Ole Sorensen när han tillsammans med två barbadier, Tony Mason och Allison Thornhill, återupptäckte Harrison’s Cave på 1970-talet. Det är ett totalmörker som får håret på armarna att resa sig, och man är tacksam att Ole och hans gäng har trampat upp stigen för oss andra att få ta del av detta unikum.

Att göra med barn på Barbados

Segla med Piratbåten Jolly Roger

Följ med det legendariska ”piratskeppet” Jolly Roger på en oförglömlig kryssningsutflykt längs Barbados västkust. I många år har denna utflykt varit en favorit bland besökare på ön, både vuxna och barn. Under de 4-5 timmar som skeppet är ute, får både stora och små chansen att snorkla i kristallklart vatten, bada i de varma havsvågorna och till och med gå på ”plankan” när skeppet ankrar upp efter några timmar.

Snorkling och dykning på Barbados är en upplevelse i sig. Jolly Roger ankrar på västkusten där ni ges möjligheten att utforska det färgglada marina livet och, med all sannolikhet, stöta på havssköldpaddor. När Jolly Roger stannar för lunch och snorkling, kommer flera aktörer till båten och erbjuder diverse vattenaktiviteter. En av de mest uppskattade aktiviteterna för barnen – och för vuxna med barnasinnet i behåll – är att bli dragna bakom en båt i full fart. Man sitter i ringar, på soffor eller ligger på plattor. Fantastiskt roliga aktiviteter som lockar fram barnet i alla.

I priset ingår transport till och från hotellet samt en utsökt barbecue- eller fisklunch ombord. Atmosfären på skeppet förgylls ytterligare av sköna calypso- och reggae-rytmer som får alla att vilja dansa hela vägen tillbaka till land. Och tillbaka i hamn fick sonen en möjlighet att köpa en cool pirattröja som ett minne – Jolly Roger är ett äkta piratäventyr för hela familjen!

Barbados populäraste stränder

Barbados är kantad av härliga vita stränder där du kan roa dig med alla tänkbara vattensporter. Västkusten (Karibiensidan) är lugnare än östkusten (Atlantsidan), vilket gör den idealisk för familjer och solbadare. Detta är också anledningen till att de flesta surfare föredrar östkusten, medan solbadarna håller till på syd- och västkusten. Dykning på Barbados är utomordentlig, och det finns ett antal bra dykskolor. Alla stränder på Barbados är avgiftsfria, vilket gör dem tillgängliga för alla att njuta av.

För barnvänliga alternativ rekommenderas särskilt Carlisle Bay och Paynes Bay. Carlisle Bay, belägen nära huvudstaden Bridgetown, erbjuder lugnt vatten och en långgrund strand, perfekt för små barn. Paynes Bay, på västkusten, är känd för sina mjuka sandstränder och lugna vatten, idealisk för barnfamiljer som vill njuta av en dag vid det ljumma karibiska havet.

Att göra med barn på Barbados

För de lite äldre barnen som söker äventyr finns det otaliga aktiviteter att prova på, från snorkling bland färgglada fiskar och korallrev till windsurfing och kitesurfing. Dessa sporter är populära på östkusten, där de starkare vindarna och högre vågorna erbjuder utmärkta förhållanden.

Att göra med barn på Barbados

Barbados kuster är kantade av mer än 50 vita, lena stränder och det finns en strand för alla smaker. Upptäck din perfekta strand och njut av allt som Barbados har att erbjuda. Läs mer om Barbados stränder här.

Upptäck Barbados med minibussar

Barbados har ett väl utbyggt bussnät, men det allra vanligaste transportmedlet är de så kallade minibussarna. Dessa fungerar ungefär som vanliga bussar och kör fasta rutter. Kostnaden är densamma som för de ordinarie bussarna, cirka 1 USD oavsett hur långt du åker. Minibussarna finns i hundratals och stannar på samma hållplatser som de vanliga bussarna.

Det råder hård konkurrens mellan minibussägarna, vilket kanske förklarar varför de ibland kör i högt tempo. Det finns en prestige bland minibussägarna, och många av dem lägger stor vikt vid bussens utseende. Att ha en snyggt dekorerad buss utrustad med en kraftig stereoanläggning är status och lockar resenärer. Basen från reggae och socamusiken hörs ofta långt innan du ser minibussen komma.

Att resa med minibussarna är ett äventyr. Ibland kan det vara upp till 15-20 personer, och trängseln är förstås påtaglig. Men atmosfären och stämningen i bussen är nästan alltid positiv. Chaufförerna är flexibla; bli inte förvånad om chauffören gör en avstickare för att köra hem någon äldre dam som har handlat. Att åka minibuss på Barbados är ett mycket prisvärt sätt att resa och ett underbart och lärorikt sätt att uppleva den lokala kulturen.

Några av våra populära resor till Barbados:

Resor till Barbados med familj

Res med barn till Barbados