Trinidadkarnevalen kallas ”The Greatest Show On Earth” och rankas till en av de största karnevalerna i världen. Kulmen på karnevalen på Trinidad infaller alltid en måndag och en tisdag 40 dagar före påsk, i år sker detta 4 och 5 mars. Självklart har vi även i år en karnevalsresa!

karneval på trinidad

Förberedelserna och festerna börjar dock långt tidigare, oftast direkt efter nyår och växer i styrka ju närmare karnevalen kommer. Helgen innan karnevalen (1,2,3 mars) avgörs de flesta stora tävlingar, t.ex. koras vinnarna i calypso-, soca- och steelbandstävlingarna samt ”King & Queen of Bands”, där man utser årets vackraste karnevalsdräkter.

Karneval på Trinidad

När är det dags för 2019 års karneval på Trinidad?

Tidigt på morgonen 4 mars, cirka kl. 03.00, går startskottet på karnevalen och huvudstaden Port of Spain exploderar i en fest som sedan pågår nonstop i två dagar. Det är nu som tusentals ”mas players”, steelbands och allmänt festsugna människor intar gatorna. Det som möter en är en explosion i färger, rytmer, dans, rom-och-cola-drinkar, het sol och glada människor.

karneval på trinidad karneval på trinidad

Wining – här ska höfterna roteras

För många på Trinidad och Tobago är karnevalen årets höjdpunkt, detta är något man har väntat på sedan förra karnevalen tog slut och många lägger alla sina besparingar på deltagande i ett karnevalsband och vackra karnevalsdräkter. Det är dessa dagar man har chansen att fly vardagens tristess och få utlopp för all inbyggd frustration. Karnevalen är en gigantisk fest som får hela landet att dansa, oavsett samhällsklass eller religion. Dansen, som för övrigt är ett kapitel för sig, kallas för ”wining”. Ordet kommer ursprungligen från det engelska ordet ”to wind”, d.v.s. att rotera. Och det är höfterna som skall rotera till musiken. En sensuell och mäkta populär dans på öarna i allmänhet och i synnerhet på Trinidad & Tobago under karnevalen.

karneval på trinidad karneval på trinidad

Hur går karnevalen till?

Det bästa sättet att delta i en karneval är att anmäla sig till ett band, köpa karnevalsdräkt och dansa med i karnevalståget. Karnevalsband och dräkter finns i alla prisklasser. Vill man inte vara med i ett karnavelsband är det bara att inta gatorna och ta del av festen vid någon av de många soundsystems som kantar gatorna, det är helt kostnadsfritt.

karneval på trinidad

För mer information om karnevalen, kontakta Afro-Caribbean Travel, vi har över 25 års erfarenhet av Trinidadkarnevalen.

För löpande uppdatering om allt som händer hos oss, följ oss gärna på Facebook.