Äventyret på Tobago går vidare. Nu ska norra och östra Tobago utforskas. Min hyrbil kommer levererad till Kariwak i Crown point där jag spenderat natten. Lite nervös är jag. En uppfattning har jag fått om hur vägarna ser ut på ön under min cykelfärd igår och vänstertrafik är det. Men tittar en på kartan så finns det inte så många vägar så hur svårt kan det va? Inte helt lätt uppenbarar det sig när jag börjar med att köra helt fel. Mitt mål är Castara, jag hamnar i Scarborough dvs helt fel sida av ön. Det visar sig att jag missat en avfart i Plymouth, vägskyltning är i stort sett obefintlig på Tobago. Men avstånden är små så jag har snart nått mitt slutmål för dagen, Castara.

Resa till Tobago, Castara. Naturalist

Castara & Englishman Bay

Castara är en liten genuin fiskeby med vackert läge i bukten med samma namn. Båtarna ligger på rad på stranden i väntan på nästa fisketur. Det finns en liten minimarknad och några restauranger. Tempot är behagligt lugnt och så här under lågsäsong är det få turister.

Jag beslutar mig för att vandra till Englishman’s Bay ca 4 km bort. Det är nästan obefintlig trafik vilket är skönt eftersom vägen är smal. Genom kuperat landskap omsluten av grönska tar jag mig i saka mak framåt. En härlig vandring men jag konstaterar att det är klumpigt att glömma solkräm. Vatten har jag som tur var med mig. Och Englishman’s Bay är bedårande vackert!

Resa till Tobago, Castara. Naturalist Resa till Tobago, Castara. Naturalist Resa till Tobago, Castara. Naturalist Resa till Tobago, Castara. Naturalist Resa till Tobago, Castara. Naturalist Resa till Tobago, Castara. Naturalist

Speyside & Blue Waters Inn

Bilfärden går vidare österut. Bilen slingrar sig fram längs den norra kusten. Jag strosar runt i Charlotteville en stund innan jag når Blue Waters Inn strax utanför Speyside. Hit kommer kanske främst den dykintresserade för i vattnet utanför hittar du flera av Tobagos absolut bästa dykställen. Men även för oss som inte dyker finns det att göra. Fina vandringar, rikt fågelliv och trevliga utflykter.

Resa till Tobago, Charlotteville Resa till Tobago, Charlotteville Resa till Tobago, Blue waters inn Resa till Tobago, Speyside Resa till Tobago, Blue waters inn

Tobago Cocoa Estate & Corbins Wildlife Sanctuary

Två eldsjälar med team som brinner för sin verksamhet. Duane som är född på Tobago men numer bor i Sverige driver den ekologiska kakaoplantagen Tobago Cocoa Estate. Med kakaobönerna härifrån tillverkas flerfaldigt prisbelönt, ljuvligt god choklad sedan i Frankrike. Plantagen kan du besöka på fredagar kl.11 dec-mars (2018-2019).

Resa till Tobago, Tobago Cocoa Estate Resa till Tobago, Tobago Cocoa Estate Resa till Tobago, Tobago Cocoa Estate

Roy gjorde om sin pappas jordbruk till en fristad för Tobagos hårt ansatta djurliv, Corbin Wildlife Sanctuary. Under ett par timmar tar Roy dig runt och berättar om djur och natur på Tobago. Ett måstebesök när du är på Tobago. Ring Roy för bokning av tur 00 1 (868) 327-4182.

Resa till Tobago, Corbin Wildlife Sanctuary Resa till Tobago, Corbin Wildlife Sanctuary

Så är cirkeln sluten och jag är tillbaka i Crown Point och det är dags för hemfärd. Vilken resa & vilka upplevelser!