Stone Town är en vibrerande, färgstark, sliten, spännande, livlig stad full med skatter att upptäcka. Det råder ingen brist på saker att göra i Stone Town!

Stone Town, Stenstaden, tros ha fått sitt namn från de rikt utsmyckade stenhusen som araberna lät bygga i staden främst under 1800-talet och Zanzibar är utsett till ett världsarv av Unesco med motiveringen:

“Stenstaden Zanzibar är ett bra exempel på kuststad längs kusten i Östafrika. Stone Town har  behållit sin stadsstruktur och stadsbild nästan intakt och innehåller många fina byggnader som återspeglar dess speciella kultur, som har sammanfört och homogeniserat olika element i kulturerna i Afrika,  från den arabiska regionen, Indien och Europa under mer än ett årtusende.”

Saker att göra i Stone Town

Med sitt strategiska läge mellan Asien och Afrika blev Zanzibar ett kosmopolits center där araber, indier, européer och afrikaner gjorde affärer tillsammans. Här såldes och köptes det mesta som kunde köpas och säljas. Inklusive människor. Över 600 000 slavar tros ha sålt & köpts på slavmarknaden i Stone Town under perioden 1830-1863.

1964 revolterade den afrikansk befolkningen och en socialistisk regering bildades och sultanatet avlägsnades. I samband med revolutionen lämnade de flesta icke afrikaner ön och många hus  övergavs därmed.

Med denna historia, kan Stone Town vara något annat än ett spännande utflyktsmål?!

Läs mer: Våra resor till Zanzibar

Saker att göra i Stone Town

Här ger vi dig en 7 tips på saker att göra i Stone Town

1. Besök Slavmarknaden och ta del av den mörka historien

På platsen av den gamla slavmarknaden är nu en kyrka uppförd, Christ Church men möjlighet finns att besöka de gamla cellerna under marken och få ta del av slavhandelns mörka historia. Mycket lärorikt.

Saker att göra i Stone Town
Saker att göra i Stone Town

2. Gå vilse bland Stone Towns vimlande gränder

Stone Town är ett myller av labyrintliknande gränder så att gå vilse här är ingen konst. Stort är det dock inte så tillslut når du någon del du känner igen. I gränderna råder ett livligt vardagsliv som du kan tillbringa timmar att beskåda sippandes en god kopp kaffe. Eller bege dig på portjakt. Husen här är mestadels uppförda i arabisk stil och har magnifika dörrar. Ett utsökt hantverk som främst utfördes av Zanzibars indiska befolkning.

Saker att göra i Stone Town
Saker att göra i Stone Town
Saker att göra i Stone Town

3. Missa inte Stone Towns livliga marknader

Att besöka marknader ger alltid en härlig inblick i det lokala vardagslivet. På Stone Towns största marknad – Daraiani – hittar du en köttmarknad, fiskmarknad, kryddmarknad, fruktmarknad och mycket, mycket mer. Varje kväll är det nattmatmarknad i Forodhani Gardens. Här har du möjlighet att få ta del av en rejäl dos matkultur.

Saker att göra i Stone Town

Läs mer: Kombinera din Zanzibarresa med safari

4. Gå på promenad med arkitektoniskt fokus

Det mesta i Stone Town är slitet men du kan ändå, med hjälp av lite fantasi, få en inblick i det ståndsmässiga liv som pågick här under 1800-talet och första delen av 1900-talet. Många av husen visar en skön blandning av olika arkitektoniska stilar lånade från den arabiska världen såväl som Indien & Europa. Här är några av de mest kända byggnaderna i Stone Town.

  • Sultanpalatset – Sultanpalatset är i dag museum där du kan få en inblick i hur livet såg ut för sultanen av Zanzibar. Trots att palatset blev delvis förstört av brittiska bomber 1896 kan du här fortfarande se möblemang & tavlor som hör palatset till.
  • The Old Fort – Zanzibars äldsta byggnad med ett brokigt förflutet. Byggnaden har tjänstgjort som garnison, fängelse, tågterminal, damklubb, teaterscen och är numera huvudkvarter för Zanzibars årliga filmfestival
  • House of WondersBeit-El-Ajaib – byggdes på 1870-talet till Sultan Barghash och är Zanzibars största & högsta byggnad. Det är nu stängd för renovering och inget datum finns för ett ev återöppnade.
  • The Old Dispensary – byggdes år 1887 av Thaira Thopen, som då var Zanzibars rikaste man. Kanske Stone Towns vackraste hus. På tidigt 1900-tal tjänstgjorde huset som apotek idag finns ett litet museum inhyst här.
  • Hamambadet – Precis som House of Wonders var det Sultan Barghash som lät bygga hamambadet som var Zanzibars första publika badinrättning. Tyvärr är badet inte längre i bruk.
Saker att göra i Stone Town
Saker att göra i Stone Town

5. Avnjut ett klassiskt drickastopp

Kaffe är av stor betydelse för Tanzania då det är den enskilt största jordbruksprodukten för export. Det tanzaniska kaffet är högt ansett och Tanzania producerar några av världens mest unika kaffesorter (källa: Espressocoffeeguide). Det känns därför näst intill nödvändigt att få smaka. Ett tips är att stanna till på Zanzibar Coffee House. Här serveras kaffe av egenodlade kaffeböner av prisbelönt barista.

Ett annat klassiskt vattenhål för människor är African House. Från deras takterass kan du avnjuta en spektakulär afrikansk solnedgång som tillbehör till din dryck

6. Upptäck Zanzibars religösa byggnader

Med sitt kosmopolitiska förflutna är det inte konstigt att du hittar religösa byggnader från fler religoner i Stone Town. Det här är kanske de tre mest kända:

  • Malindi moskén – är den äldsta moskén på ön med anor från 1400-talet. Som ickemuslim är du inte tillåten att gå in i byggnaden men av dess exteriör kan du alltid njuta.
  • Christ Church -Kyrkan är uppförd som en symbol för tidigare tyrannerier i samband med att slavhandel förbjöds på ön 1863. Kyrkan är byggd på platsen för slavmarknaden.
  • Shakti templet – ett gammalt rikt utsmyckat Hindu tempel. Det stängdes i samband med revolutionen men öppnade igen på 80-talet av de få kvarvarande hinduerna. Templet har öppet för besökare.
Saker att göra i Stone Town

7. Besök Prison Island

Om du får nog av Stone Towns smått kaotiska men charmiga liv ta en båttur till närbelägna Prison Island. Namnet till trots har här aldrig varit ett fängelse även om General Matthew intention var sådan när han tog över ön från slavhandlarna. Slavhandlarna hade använt ön som förvaringsplats till slavarna innan de forslades vidare ut i världen eller in till slavmarknaden. Idag åker du till ön för att besöka de fler än 100 jättesköldpaddorna som bor här. Den äldsta är nästan 200 år!

Som du märker råder det ingen brist på saker att göra i Stone Town. Vi hjälper dig såklart gärna att boka en dagstur till den spännande staden, Prison island eller övernattning om du känner att du vill djupdyka i Stone Towns mystik.

Fler tips: Läs om Zanzibar i vår Tanzaniaguide.

Följ oss gärna på Facebook & Bloglovin för att ständigt bli uppdaterad om nya tips & erbjudanden.