Seychellerna är en småskalig destination. Atmosfären är gästvänlig och naturen häpnadsväckande vacker. Turismen är den viktigaste inkomstkällan för önationen som ligger i framkant när det kommer till hållbar turism. Landets turismminister heter Didier Dogley och med en bakgrund som miljöaktivist står hållbar turism högt upp på hans agenda. Över ett telefonsamtal berättar han om turismens betydelse för landet, vikten av samverkan, och att inte stirra sig blind på besökssiffror.
Seychellerna är för många sinnebilden av paradiset. Ö-nationen med sina 150 öar, varav flera är obebodda, lockar med kritvita stränder, stora granitklippor och turkosblått vatten. Här finns ingen massturism och till skillnad från vad kanske många tror är det lätt att ö-luffa och checka in på små prisvärda, lokalt ägda pensionat.
Turismen har en väldigt stor betydelse för landet. Det lilla öriket med en lokalbefolkning på 94 000 invånare välkomnar årligen cirka 360 000 turister. Utmaningen ligger i att ta emot så många besökare utan att det har en negativ inverkan på det lokala livet och den naturliga skönheten. I strävan att skapa en sund småskalig turism, långt från massturismen kontrollerar de antalet större hotell som får finnas på öarna och begränsar således även antalet besökare. Även om det finns en press utifrån att låta stora kedjor med många bäddar etablera sig i landet, står de emot och arbetar efter uppsatta riktlinjer och strategier om hållbar turism där små lokalägda boenden främjas:
– Det krävs diskussioner och mod att säga nej till de stora kedjorna men regeringen står fast vid beslutet och vi är redo att ta diskussionen därför att vi anser att det är till vår fördel. Besökarna vill ha en genuin, äkta upplevelse och det är vårt ansvar att erbjuda högsta möjliga kvalité, och se till att de får vad de söker – orörd vacker natur, frisk luft, rena stränder och hav, säger Didier och fortsätter:
– Istället för att stirra oss blinda på besökssiffror beräknar vi hur många turister vi behöver, och hur många vi kan ta emot på de olika öarna utan att stränderna blir överfulla och vi förlorar vår själ.
Med en bakgrund som miljöaktivist, brinner Didier Dogley för miljö- och klimatfrågor men bevarandet av den lokala kulturen är också relevant. Seychellerna är mer än bara orörd natur och paradisstränder. Här finns ett rikt kulturarv med en blandning av asiatiska och europeiska influenser som visar sig inte minst visar sig i det lokala köket. Han lyfter fram Seychellerna fantastiska, unika natur men poängterar att det är människorna, maten, musiken och deras anspråkslösa livsstil som gör skillnaden.
– Människorna här bubblar av glädje och energi. När du är isolerad på en liten ö är varje nytt ansikte välkommet. Det sociala välfärdssystemet är starkt, vi tar hand om vår befolkning. Barnen går i skolan, nästan alla kan läsa och skriva och många talar flera språk. Det finns ingen diskriminering, inga privata stränder, enligt lag är alla platser tillgängliga för alla, säger Didier och understryker det han säger med ett exempel. För ett tag sedan försökte ett hotell, ägt av ryssar stoppa en person att komma in på hotellet, vilket ledde till att lokalbefolkningen bojkottade hotellet.
Hur ser du på relationen/paradoxen turism och klimatförändringarna?
– Vi lever med klimatförändringarna dagligen, men turismen är vår största inkomstkälla. Vi måste leva på någonting och har inga andra alternativ. Vår påverkan på klimatförändringarna är väldigt litet jämfört med andra, större länder. Flyget bidrar till koldioxidutsläppen. Men det största problemet är snarare den globala energiproduktionen, som behöver ställa om från fossila bränslen till förnyelsebar energi. Även om vi är små gör vi vad vi kan för att bli oberoende av oljan och satsar på vindkraft och solenergi.
Seychellerna drabbas inte av orkaner på samma sätt som deras grannöar men däremot av jorderosion, extrema regnoväder, översvämningar och vattenproblem. Det naturliga systemet är inte tillförlitligt längre. En annan direkt påverkan av klimatförändringarna är korallblekningen.
– Klimatförändringarna är en del av vår vardag, och vi har sett våra koraller dö långsamt under flera års tid. Det finns flertalet projekt och organisationer runt om på öarna ön som genom samverkan jobbar för att förhindra klimatförändringarnas effekter på djur och natur, och att återuppbygga korallerna. Det är inte svaret men det är ett sätt att hjälpa till, ett bidrag i rätt riktning, säger Didier.
Vad hoppas du uppnå på ministerposten?
– Jag är en miljöaktivist och för mig är det väldigt viktigt att vi fortsätter utveckla hållbar turism och att vi styr pengarna rätt, in i den lokala ekonomin. Jag vill också medvetandegöra turisterna. Få dem att bli mer ansvarsfulla så att de njuter och tar vara på de resurser vi har här, utan att förstöra detsamma.
I en del andra länder, som exempelvis Island och Palau, uppmanas turisterna att skriva på ett slags kontrakt där de förbinder sig att vara hållbara turister. Didier menar dock att han snarare vill engagera turisterna och få dem själva att förstå vikten av att resa varsamt. ”Vi vill att de ska vara en del av lösningen och inte bidra till problemen. Målsättningen är att få dem att besöka Seychellerna och uppleva allt det vackra vårt land har att erbjuda. Vi erbjuder kunskap och en reseupplevelse som förhoppningsvis gör dem till ambassadörer för ett hållbart resande”.
Hur ser du på framtiden?
– Jag är en obotlig optimist. Jag tror inte på domedagsprofetior och katastrofbudskap, utan jag tror på människan och på att hen vill göra gott. När jag började engagera mig för klimatet var det ingen som trodde på det. När jag pratade om ekoturism och ansvarsfull turism på den tiden var det knappt någon som lyssnade, men i dag, runtom i världen, vet nästan varje unge vad som behöver göras. När jag ser vad som händer i Europa med den ökade klimatmedvetenheten och barnens skolstrejker inger det hopp, och för mig ser framtiden ser ljus ut. För barnen är framtiden.
Text: Hanna Anfelter Bild: Cathinka Ingman