ZANZIBAR

Vi skräddarsyr er drömresa utifrån era önskemål!

 •  
  Att läsa böcker som på olika sätt handlar om resmålet man ska besöka är ett fantastiskt sätt att få ut så mycket som möjligt av sin resa. Här ger vi några förslag.
  Memoirs of an Arabian Princess
  Av Emily Said-Ruete
  Från 1888. Den första kända självbiografin av en arabisk kvinna och den enda kända självbiografin av en arabisk prinsessa. Boken utspelas på Zanzibar, där arabiska och afrikanska kulturer möts och ger en inblick i de intriger som försiggår i haremet. För kärleken till Heinrich Ruete, en ung tysk tjänsteman, väljer prinsessan att överge det privilegierade livet och de flyr till Tyskland.
  På engelska
 •  
  Att se på film från landet man ska besöka är ett fanatstiskt sätt att lära sig mer. Här försöker vi samla film av olika karaktär.
  National Geographic Islands: Zanzibar
  En dokumentärfilm gjord av National Geographic om Zanzibars fascinerande historia. Från 2011
 • Mat är glädje! Att prova de lokala specialiteterna när man är på resa är spännade. Här försöker vi tipsa om de maträtter, drycker eller restauranger som är speciella för just den här destinationen.
  Närheten till havet gör fisk och skaldjur till ett självklart val när ni är på Zanzibar. Varför inte åka på djuphavsfiske för att fånga er egen fisk som ni sedan ber hotellet att tillreda åt er!
  Mchuzi wa nyama är en ljuvlig curryrätt. Den är ganska gul i färgen med sammetslen sås. Det är kombinationen av kryddor som gör den här rätten. Det går att använda alla typer av kött men i östra Afrika används främst biffkött.
 • Kort, långt, stad, land, sol och bad eller äventyr spelar egentligen ingen roll utan det är miljöombytet som lockar; upplevelserna, mötena, dofterna, synintrycken och smakerna… Nu är det min tur att åka på utbildningsresa igen. Den här gången går färden till Tanzania, närmare bestämt Ngorongoro, Serengeti och Zanzibar.
 •  
  Här samlar vi reseskildringar som vi hoppas kunna inspirera er i ert val av destination. Vi tar jättegärna emot material från våra resenärer så hör gärna av er om ni vill bidra.
  Till alla er som funderar på att resa till Afrika vill jag bara säga: Fundera inte längre, utan res!
  Av Katarina/Nybliven fru och Afrikafrälst
  Reseperiod 2009
  "Barnen vill självklart börja med ett dopp i poolen och även jag tycker att det är en bra idé. Hotellområdet är perfekt - solsängar och hängmattor lite här och där i skuggan av vajande palmer. Det är hett, otroligt hett. Hög solskyddsfaktor och gärna en solhatt på huvudet är att rekommendera. Stranden ligger strax nedanför hotellet. Vattnet är turkost och helt underbart varmt."
  Av Familjen Lidström
  Reseperiod februari 2009
  "Människorna ropar, hejar, skrattar, köpslår. Överallt dessa gatuljudssånger, överallt denna mättade luft. Var jag än vänder mig en människa som bär hjärtat på utsidan. Ovan mig samma sol som hemma. Men även solens hjärta hör hemma här och soldropparna splittras i tusentals små karibu* överallt där de landar."
  Av Johanna Olofsson
  Reseperiod februari 2012
  Att kombinera en resa med safari och bad är fantastiskt vilket är precis vad Jenny Emilia har gjort. Här kan du läsa hennes reseberättelse från Zanzibar.
  Av Jenny Emilia Lidman
  Reseperiod januari 2012
 • Från byn Kizimkazi på sydvästra Zanzibar ordnas båtturer där man får möjlighet att se våra fascinerande vänner delfinerna. I området finns både flasknos delfin och Osbecks näbbdelfin. Med riktig tur kan man även få simma med delfinerna.
  Jozaniskogen är sedan 1960-talet naturreservat och hemvist för många arter av djur och fåglar. Den är berömd för sina röda Colobusapor. Aporna har isolerats från sina artfränder på fastlandet i minst 10 000 - 15 000 år, vilket ger en distinkt underart med olika läten, matvanor och pälsmönster. Man kan här även besöka mangroveträsken.
  Tropiska frukter, kryddor och sällsynta arter av andra växter får man uppleva på en tur till en av Zanzibars kryddodlingar. Man får en riktig förståelse för varför Zanzibar kallas för ”kryddön”. Kryddor som odlas här är bland annat muskot, ingefära, vanilj, tamarind, mentol och kryddnejlika. Ön var en gång världens ledande tillverkare av kryddnejlika (3/4 av världens totala utbud) och kryddnejlikeindustrin var grunden för en guldålder på Zanzibar.
  Det gamla arabkvarteret Stone Town (Stenstaden) är en av Zanzibars största sevärdheter och en riktig upplevelse. Stone Town kan bäst beskrivas som en stad i staden, och består av ett stort nät av smågator och gränder. Området fungerar som ett levande dokument över stadens mångkulturella historia. Förutom alla fascinerande byggnader finns här också restauranger, en stor marknad, moskéer och en hamn. Stenstaden har utsetts till världsarv av UNESCO.


Topp