Uganda

Vi skräddarsyr er drömresa utifrån era önskemål!

En resa till Uganda ger er Afrikas pärla. Uganda är mest känt för de magnifika bergsgorillorna och det vackra landskapet där höga berg, tropisk regnskog, vidsträckta savanner, floder och sjöar bildar hänförande vyer.

 • När Winston Churchill i början av 1900-talet reste till Uganda beskrev han Uganda som Afrikas pärla. Med Ugandas fantastiskt vackra landskap med höga berg, tät grönska, vidsträckta savanner, floder och sjöar, rika djurliv och vänliga befolkning kan man inte annat än att hålla med. Dessutom kan man här besöka djurens konung, gorillan. En helt obeskrivbar upplevelse!

  Resa till Uganda, gorilla

  En Uganda safari har inte ett lika rikt djurliv som sina grannländer Kenya och Tanzania men det kompenseras av att det inte är lika mycket turister här vilket ger en genuin safariupplevelse. Uganda är dessutom perfekt för er som är intresserade av primater. Förutom gorillan finns här även schimpanser och ytterligare ett tiotal arter.

  Resa till Uganda, primater, schimpans

  Givna höjdpunkter på en resa till Uganda är, förutom de självklara gorilla- och schimpansvandringarna, även de trädklättrande lejonen i Queen Elizabeth National Park och forsränning på Nilen.

  Några fakta om Uganda

  Ugandas flagga, svart, gul, röd, Resa till Uganda

  Ugandas geografi

  Nästan mitt i Afrika med Great Rift Valley längs västra sidan och Rift Valley längs östra ligger denna gröna oas. Den centralafrikanska platån utgör två tredjedelar av landets yta och stora delar av landet ligger på 900 meters höjd. Det medför att trots att ekvatorn skär genom hela landet är klimatet ovanligt svalt med temperaturer på mellan 21-30 C. Uganda gränsar till Kongo-Kinshasa, Sydsudan, Kenya, Tanzania och Rwanda. Uganda är ungefär hälften så stort som Sverige.

  Befolkning

  I Uganda bor ca 35 miljoner människor. Närmare 40 % av befolkningen lever under fattigdomsgränsen. Med en exploderande befolkningstillväxt så har man en medelålder på 12 år och medellivslängden är närmare 44 år.
  Etniska grupper: baganda 17 %, ankole 8 %, basoga 8 %, iteso 8 %, bakiga 7 %, langi 6 %, rwandier 6 %, bagisu 5 %, acholi 4 %, lugbara 4 %, batoro 3 %, bunyoro 3 %, alur 2 %, bagwere 2 %, bakonjo 2 %, jopodhola 2 %, karamojong 2 %, rundi 2 %, ickeafrikaner 1 %, andra 8 %.

  Religion

  I Uganda råder religionsfrihet med följande fördelning; katoliker 33 %, protestanter 33 %, olika inhemska religioner 18 %, muslimer 16 %.

  Språk

  Engelska och swahili är officiella språk. Andra förekommande språk är luganda, olika niger-kongolesiska språk, nil-sahariska språk och arabiska.

  Politik

  Uganda är en republik med stark presidentmakt. UD skriver Flerpartival infördes när grundlagen reviderades 2005. Samtidigt avskaffades begränsningar för hur länge en person kan stanna vid makten. Landets president sedan 1986, Yuweri Museveni, och hans parti National Resistance Movement (NMR) har vunnit valen 2006 och 2011. Oppositionen har båda gångerna protesterat mot valfusk och kritiserat Museveni för maktfullkomlighet. Drygt två tredjedelar av de röstberättigade i Uganda är 18-30 år gamla.

  Ekonomi

  Uganda är en av Afrikas snabbast växande ekonomier. Ugandas viktigaste näringsgren är jordbruket, som sysselsätter mer än 80 % av arbetskraften. En stor del av det som produceras är ekologiskt framställt, utan konstgödsel och kemikalier. Den största exportvaran är kaffe. Andra stora jordbruksprodukter är te, bomull, vanilj, majs och snittblommor. Uganda är även rikt på naturresurser som till exempel olja, naturgas och koppar.

  Valuta

  Valutan heter Ugandian Shilling, UGX. För aktuell växelkurs hänvisar vi till FOREX.

  Klimat i Uganda

  I större delen av Uganda är klimatet tropiskt med två torrtider; från december till februari och från juni till augusti. I den nordöstra delen av landet (Karamoja) är klimatet halvtorrt. Ugandas klimat och temperatur är, utöver i Karamoja, stabilt, med hög fuktighet och temperaturer mellan 21-30 C. De många sjöarna och floderna ger Uganda ett medelhavsklimat året om. Även under regntiden är klimatet detsamma, fast med ett rejält skyfall under någon timme om dagen, medan det är sol och varmt under den resterande tiden.
  Eftersom merparten av Ugandas vägnät består av grus- och sandvägar skapar regntidens skyfall enorma trafikproblem, eftersom vägarna regnar eller flyter bort.

  Tidsskillnad Sverige/Uganda

  +2 timmar på vintern, +1 timme på sommaren.

  Visum till Uganda

  För mer information angående visum hänvisar vi till Comet Consular Service

  El

  220/240 volt, engelsk adapter.


Topp