Tanzania

Vi skräddarsyr er drömresa utifrån era önskemål!

Gör ni en safariresa i livet, välj en resa till Tanzania! I Tanzania finns de klassiska nationalparkerna för safari som vulkankratern Ngorongoro, ändlösa Serengeti och Afrikas högsta berg Kilimanjaro.

 • En resa till Tanzania är definitivt ett minne för livet.  

  Vi hjälper dig gärna att skräddarsy din Tanzania resa för att du ska får ut mesta möjliga av din resa utifrån just dina önskemål. Vi har safariresor både till norra och södra delarna av landet. Till din hjälp presenterar vi några färdiga upplägg på safariresor. Kanske du hittar något som passar, kanske vill du göra vissa modifieringar. Vilket som, vi hjälper dig gärna! Allt för att din Tanzania upplevelse ska bli ditt speciella minne för livet.

  resa till tanzania, tanzania safari, Tanzania resa

  Din Tanzania resa erbjuder något för alla smaker.

  Tanzania resan innehåller alla ingredienser för den perfekta  semesterupplevelsen. Tanzanias stora nationalparker erbjuder ett fantastiskt djurliv och bedövande vackra landskap för den naturintresserade. För den äventyrlige finns Afrikas högsta berg, Kilimanjaro, som erbjuder flera vandringsleder. För soldyrkarna finns på Zanzibar och kringliggande öar fantastiska stränder med kritvit sand utmed Indiska Oceanen.

  Tanzania safari – en upplevelse utöver det vanliga.

  Tanzania erbjuder ett av världens rikaste och mest fascinerande djurliv. En safari ger goda möjligheter att få möta savannens “big five”.

  Det mest berömda reservatet är Serengeti som gränsar mot Kenya. Det är där den årliga migrationen sker då hundratusentals djur förflyttar sig från Serengeti till Masai Mara.

  Serengeti är den största nationalparken och är dessutom ett världsarv. Är det första gången du är på Tanzania safari är sannolikheten hög att det är just Serengeti du besöker men det finns många fler parker att besöka. Längre ner i texten kan du läsa om dem.

  Tanzania för den aktiva resenären.

  Bland bergen är Kilimanjaro det mest kända i Tanzania med det lokala smeknamnet “Kili”. Kilimanjaro reser sin snötäckta kupol ur de vidsträckta slätterna i norr. Den klättersugne entusiasten kan få sitt lystmäte genom att ge sig i kast med Kili via Mawenzi Peak. Vi utan klättervana kan istället nå Uhuru Peak via vandringsleder där klätterutrustning inte behövs men kunniga guider.

  För den något mindre äventyrslystne finns den kortare bergsbestigning Mount Meru (3 dgr 2 nätter). I området runt Mount Meru finns även flera vandringsleder. En annan trevlig dagsvandring är toppvandringen på Lamagrutberget. Vi kan även hjälpa till att ordna mountainbike turer eller dykutflykter.

  För soldyrkaren – sol & bad i Tanzania.

  Men din resa till Tanzania erbjuder även kritvita stränder & bad i turkosfärgat vatten. Utanför den 800 km långa kusten ligger de tre öarna Zanzibar, Pemba och Mafia Island, som erbjuder såväl avskilda sandstränder och öppna korallrev som historiska platser och städer. Ett paradis för de som vill dyka eller snorkla i Indiska Oceanen.

  resa till tanzania, tanzania safari, Tanzania resa

  Klimat – När är bästa tid att resa till Tanzania? 

  Klimatet i Tanzania är övervägande tropiskt. Varmt och fuktigt längs kusten, torrare inåt landet, svalare i bergstrakterna. Landet har två regnperioder, den korta perioden (de korta regnen) sträcker sig från november till början av januari medan den långa (de långa regnen) börjar i mars och slutar i maj-mitten av juni. 

  resa till tanzania, tanzania safari, Tanzania resa

  Tanzanias sevärdheter

  De vilda djuren utgör den största sevärdheten i Tanzania. En safari  med besök i en eller flera nationalparker är ett måste om du reser till Tanzania! Men det finns även många andra trevliga utflykter/äventyr:

  Olduvai-ravinen

  Mest känd av alla parker är Serengeti. Mellan detta reservat och Ngorongoro-kratern ligger den 50 km långa Olduvairavinen där man funnit de äldsta spåren av människoliknande varelser på jorden. Det var här som Mary Leaky 1976 fann fotspår i vulkanisk aska som visade sig vara 3,6 miljoner år gamla! På platsen finns ett litet museum och en rastplats. Här i närheten hittar du även shifting sands som är ett intressant naturfenomen.

  Gombe Stream

  Afrikas minsta nationalpark, men en av de vackraste med ett synnerligen varierat växt- och djurliv. Det var här som Jane Goodall studerade chimpanser som med tiden vant sig vid att umgås med människor.

  Lake Victoria

  Victoriasjön ligger i norra delen av landet och delas mellan Tanzania, Uganda och Kenya. Den är världens tredje största sjö. Största djupet är 82 m.

  Kilimanjaro

  Kilimanjaro har tre toppar och samtliga kan bestigas. Två av dem, Shira och Mawenzi, bör dock väljas endast av erfarna bergsklättrare. Till den tredje, Kibo, arrangeras vandringsturer längs den lättvandrade Maranguvägen.

  Nationalparker att besöka på din Tanzania safari.

  Serengeti National Park

  Ett mer passande namn än ändlösa slätter som Serengeti betyder på massajspråket är svårt att tänka sig. I det böljande slättlandskapet bor inte mindre än 2 miljoner djur varav ca 2 500 lejon.  Andra rov- och hovdjur som finns i stort antal på Serengetislätten är leopard, gepard, hyena, zebra, elefant, giraff, buffel, impalaantilop och thomsongazell.

  Migrationen – de ständigt pågående vandringarna av stora hjordar av gnuer och zebror är en av huvudattraktionerna i Serengeti.

  Under regnperioden i mars-maj är hjordarna spridda över södra delen av området. När torkan kommer börjar vandringarna väster och norrut, där det fortfarande finns grönområden.

  Serengeti är Tanzanias största och mest välkända nationalpark (men näst största park eftersom Selous är större) och ligger i den nordöstra delen av landet.

  Avstånd från Arusha; ca 7 tim

  Ngorongorokratern

  Ngorongorokratern är den mest kända delen av Ngorongoro Conservation Area. Det är ett geologiskt mycket intressant område men framförallt lockar det besökare på grund av den stora koncentrationen av vilda djur i botten på kratern. Här hittar du inte mindre än 50 arter där den riktiga rariteten är den utrotningshotade svarta noshörningen,

  Andra arter som lever i kratern är lejon, leopard, elefant & buffel.

  Avstånd från Arusha; ca 4 timmar

  resa till tanzania, tanzania safari, Tanzania resa

  Lake Manyara National Park

  Lake Manyara National Park är vackert belägen med tät tropisk skog och öppen savann, omgiven av branta sluttningar på västra och norra sidan och av sjön Manyara söderut. Med sina 325 km2 är den bland de minsta parkerna i Tanzania och ligger mellan 900 m – 1800 m över havet. Huvudattraktionerna i parken är det rika fågellivet och de många elefanterna. Dessutom kan du här om du har riktigt tur få möta trädklättrande lejon. 

  Avstånd från Arusha; ca 2,5 tim

  Tarangire National Park

  Tarangires skiftande naturtyperer med allt från slättmark, våtmark och lummigare områden med gott om akacior och baobabträd ger parken ett rikt fågelliv. Här kan du hitta näshornsfågel, papegojor, örnar, biätare och många fler arter. Annars är parken även känd för sina stora elefanthjordar 

  Avstånd från Arusha; ca 1,5 tim

  resa till tanzania, tanzania safari, Tanzania resa

  Några snabbfakta om Tanzania

  Geografi  – vi placerar Tanzania på kartan

  Tanzanias yta är 945 087 km² vilket innebär att landet är mer än dubbelt så stort som Sverige. Tanzania är beläget strax söder om ekvatorn och gränsar mot Kenya och Uganda i norr, Rwanda, Burundi, Kongo-Kinshasa, Zambia och Malawi i väster, Mocambique i söder och Indiska Oceanen i öster. I norr finns den väldiga Victoriasjön, i väster Tanganyikasjön och Malawisjön. Tanzania har två huvudstäder; Dar es Salaam med 3 miljoner invånare är den administrativa huvudstaden och Dodoma den lagstadgade.

  Tanzania flagga

  Befolkning – Hur många människor bor i Tanzania?

  I Tanzania bor ca 55 miljoner människor.

  Tanzanias religoner

  Kristendom, islam, inhemska religioner.

  Språk

  Swahili och engelska är de officiella språken, men även bantuspråk förekommer och vid kusten och på öarna talas arabiska.

  Valuta

  Tanzanisk shilling (TZS).

  Prisnivå

  En enkel måltid på ett gatukök kostar ca 4 kr. En trerätters middag på restaurang omkring 40 kr. Lokal öl ca 10 kr.

  Tidsskillnad

  +2 timmar på vintern, +1 timme på sommaren.

  Visum

  För visum information hänvisar vi till:

  Comet Consular Service

  El

  230 volt. Trepluggskontakt.

  Läs mer om Tanzania i vår resguide till Tanzania


Topp