Sydafrika

Vi skräddarsyr er drömresa utifrån era önskemål!

Kontrasternas land med vingårdar, god mat, hänförande natur och högklassig safari.

 • Sydafrika är kontrasternas land där man kan möta det moderna såväl som det traditionella Afrika. Nationalparkerna hör till de finaste i världen och det finns få platser som är bättre när det gäller att möta Afrikas vilda djur. En safari är utan tvivel en av en höjdpunkterna på en resa i Sydafrika där Krugerparken och de högklassiga privata viltreservaten bjuder på oförglömliga upplevelser. Golfbanorna i Sydafrika håller ofta världsklass och har överkomliga priser. Surfing, dykning och fiske är exempel på andra aktiviteter i Sydafrika.

  Infrastrukturen anses vara den bästa i Afrika, vilket passar utmärkt när man vill köra på egen hand. Landskapet och i synnerhet bergen är vackra och möjligheterna till vandringar är många; Drakensbergen, Blade River Canyon och Garden Route för att nämna några.

  Sydafrika producerar förnämliga viner och prisnivån över lag är rimlig. Bo på en vingård och prova viner eller varför inte resa genom landet på ett lyxigt och nostalgisk tåg som dras av ånglok. Möjligheterna att upptäcka Sydafrika är många!

  Geografi
  Sydafrika är tre gånger större än Sverige och indelat i nio provinser; Gauteng, Norra provinsen, Mpumalanga, Fristaten, KwaZulu/Natal, Nordvästra provinsen, Norra kapprovinsen, Östra Kapprovinsen och Västra Kapprovinsen. Huvudstaden är Pretoria medanden kända Kapstaden är parlamentshuvudstad.

  Befolkning
  Sydafrika har över 47 miljoner invånare. Den största folkgruppen är zuluerna följd av xhosa och tswana. Den minsta folkgruppen är vhavenda.

  Religion
  Kristendomen är den dominerande religionen och utgör ca 75 %. Därefter kommer hinduismen, islam och judendomen, en mindre andel har naturreligioner.

  Språk
  Engelska är ett av de 11 officiella språken. Vägskyltar och information står för det mesta på engelska och afrikaans (som har sitt ursprung från holländskan).

  Klimat
  Klimatet är för det mesta torrt och soligt, när det är vinter i Sverige är det sommar i Sydafrika. Landets topografi och de omgivande haven gör att det inte är lika varmt som man skulle kunna föreställa sig. Längs sydkusten är klimatet tempererat, men östkusten blir alltmer tropisk ju längre norrut man kommer. Kwazulu/Natal kan vara varmt och fuktigt på sommaren, men höglandets klimat är fortfarande njutbart.

  Flora & fauna
  En av Sydafrikas främsta tillgångar är landets flora och fauna. Det finns mer än 22 000 växtarter, vilket är ca 10 % av världens alla växtarter. Det finns ett rikt djur- och fågelliv där det mesta av storviltet är samlat i nationalparkerna. Den mest kända och äldsta nationalparken är Krugerparken, döpt efter Sydafrikas första president Paul Kruger. Parken är också den största av nationalparkerna och omfattas av en area på över två miljoner hektar. Det finns många fina privata viltreservat i anslutning till Krugerparken. De flesta parker som ligger söder om Krugerparken är malariafria. I många parker och viltreservat kan man se ”the big five”, vilka är buffel, lejon, leopard, elefant och noshörning.

  Valuta
  Valutan heter rand, (ZAR). 1.15 ZAR motsvarar ca 1 SEK. Det finns gott om banker och bankomater i storstäderna. De flesta kontokort är allmänt accepterade.

  Prisnivå
  Enklare mål mat från 30 kr, en flaska vin från 50 kr, en öl ca 18 kr.

  Tidsskillnad
  +1 timme på vintern, samma tid på sommaren.

  Visum
  För mer information angående visum hänvisar vi till:
  Comet Consular Service

  El
  I de flesta stora städer är det 220/230 volt, i Port Elizabeth är det 220/250 volt. Kontakterna är tre-poliga med tjocka fingrar. På de flesta större hotell finns adapters som passar till våra elektriska uttag.

  Telefon
  Landsnummer är +27. Alla svenska sim-kort fungerar. Ett annat alternativ är att köpa sim-kort lokalt, såvida telefonen inte är låst.

  Att köra på egen hand
  Sydafrika passar alldeles utmärkt att upptäcka med egen bil. De flesta vägar håller bra standard och trafiken är inte besvärande. Med egen bil kommer man till alla delar av landet och man har stor frihet att resa i egen takt. De flesta vägar i landet är numrerade och är väl skyltade. Det är vänstertrafik och är man ovan med att växla på vänster hand är det bra att beställa bil med automatväxel. Man bör vara extra försiktigt de första dagarna innan man blir van. Längs huvudvägarna finns det gott om bensinstationer och servicenivån är hög. När det gäller säkerheten är det som överallt annars att man ska använda sitt sunda förnuft och inte lämna bilen olåst samt att undvika att köra på okända orter efter mörkrets inbrott.

  Man behöver inte ett internationell körkort utan det räcker med ett körkort med foto.

  Att köra på egen hand innebär att vi förbokar resan åt er med flyg, hyrbil och boende enligt en förutbestämd rutt, sedan kör ni till de olika platserna på egen hand med våra väganvisningar till hjälp. Dessa upplägg kan skräddarsys efter ert önskemål. Med färdhandlingarna får ni ett komplett paket bestående av karta, vouchers och tips samt en detaljerad vägbeskrivning och kontaktuppgifter till hotellen och till vår agent på plats.

  Kapstaden
  Kapstaden är förmodligen en av världens vackraste städer. Den ligger vid foten av det 1000 meter höga taffelberget och är omgiven av vingårdar och stränder. Var man än befinner sig har man utsikt antingen över havet eller över bergen.

  Denna vackra stad som befinner sig längst ner vid den afrikanska kontinenten är en kosmopolitisk stad som bara växer. Kapstaden har rykte om sig att var den mest fördomsfria och avspända staden i Sydafrika. Man hittar inte många platser i världen med en sådan fantastisk blandning av människor och kulturer. Det finns ett stort utbud av caféer och barer, parker och trädgårdar, marknader och affärer.

  Kapstaden har medelhavsklimat. Vintermånaderna juni-augusti är kalla och regniga. September-november är det ostadigare. Floran är vackrast under augusti och september. December-mars är det varmast med en medeltemperatur på 26 C. Mars-maj är det vanligtvis behagligt och vinden är svag. Vindarna kan upplevas som svalkande under sommaren men den kan även blåsa hårt.

  Det finns ett stort utbud på dagsutflykter; Godahoppsudden, Taffelberget och linbanan, Robben Island, dyka med hajar i bur, vandring och vinprovning.

  Vindistrikt
  Sydafrikas mest kända vindistrikt är Stellenbosch, Hermanus och Franschoek. Det är den höga kvaliteten på vinerna som produceras här samt närheten till Kapstaden som gör dessa till de populäraste vindistrikten.

  Stellenbosch
  Stellenbosch ligger ca 50 km norr om Kapstaden och är den näst äldsta staden efter Kapstaden. Den är också en av de mest välbevarade städerna och har ett av de bästa vindistrikten. Det är en vacker stad som är lätt att tycka om. Vingårdarna ligger som ett lapptäcke kring staden.

  Hermanus
  Hermanus ligger beläget vid en vacker havsbukt ca 120 km öster om Kapstaden och är en populär badort. Det är en liten fiskestad som växer med nytillkomna köpcentrum och hotell. Väster om stadens centrum finns flera bra stränder med mjuk, vit sand. Under december-januari kan det vara svårt att hitta boende.

  Franschoek
  Franschoek har kanske det mest magnifika läget. Vägen mellan Stellenbosch och Franschoek är en förtjusande sträcka. Franschoek är en liten by belägen i den mest tilltalande av dalgångarna i kapprovinsen. Vackra berg omslutet den gröna dalen och vägen kantas av vingårdar och fruktodlingar.

  Ett bra sätt att göra vinprovning är att boka upp guidade rundturer med chaufför och därmed slippa stå inför dilemmat med alkohol/bilkörning. Då kan man bara njuta av vinprovningen!


Topp