Panama

Vi skräddarsyr er drömresa utifrån era önskemål!

Panama är mer än en kanal! Här finns en fantastisk natur, en unik indiankultur, tre arkipelager med 1 500 öar och milsvitt med ljuvliga stränder.

 • Panama är platsen där Nord- och Sydamerika möts. Här finns en fantastisk natur med en rik fauna, ett spännande djurliv, en unik indiankultur, tre arkipelager med sammanlagt över 1 500 öar, milsvitt med fantastiska stränder på både Karibien- och Stilla Havskusten, Panamakanalen och sist men inte minst huvudstaden Panama City med sin unika blandning av moderna skyskrapor och den äldre delen av stan i gammal, kolonial stil. Oavsett om du är intresserad av ekoturism, kultur, historia, storstadspuls, shopping eller palmkantade stränder är Panama ett fantastiskt resmål, dessutom till ett attraktivt prisläge – välkommen till landet där världen möts!

  Geografi
  Panama är beläget sydöst om Costa Rica och nordväst om Colombia. Totalyta är 78 000 km², ungefär samma storlek som Irland. Det gränsar mot två hav, i norr Karibiska havet och i söder Stilla Havet. Den totala kustlinjen (Stilla Havet + Karibiska havet) är 2 490 km lång. Här finns tre arkipelager med sammanlagt 1 518 öar, två arkipelager på Karibienkusten och en på Stilla Havskusten.

  Befolkning
  Det bor ca 3,25 miljoner människor i Panama varav ca 1 miljon bor i huvudstaden Panama City. Majoriteten av befolkningen, ca 65-70 %, är mestiser (mix mellan Amerindianer och vita), det finns också inslag av vita, spanskättlingar och Amerindianer.

  I Panama finns för övrigt sju indianstammar, alla med egna kulturer, historia och språk. Dessa utgör 7 % av landets befolkning.

  Språk
  Spanska är officiellt språk.

  Klimat
  Till Panama kan man resa året om. Medeltemperaturen ligger på ca 29 C. Torrperioden är mellan december till april och regnperioden från maj till november. Under regnperioden regnar det oftast under kvällar och nätter. Panama ligger utanför orkanbältet och brukar därmed inte drabbas av orkaner, jordbävningar eller vulkanutbrott. Därför brukar man snarare tala om ”Green Season” än regnsäsong.

  Politik
  Panama anses av många vara det mest stabila landet i Centralamerika och är en demokrati med en exekutiv president, lagstiftande enkammarförsamling samt en högsta domstol. Presidenten väljs för 5-års perioder och kan inte omväljas två perioder på raken utan måste vila en period. Panama har ingen armé utan landets neutralitet och kanalens säkerhet garanteras av FN.

  Ekonomi
  Panama är navet i centralamerikansk ekonomi. Panama City är finanscentrum med ca 100 utländska banker. Panamakanalen är hjärtat för godstransport och Colón är världens näst största frihandelszon efter Hong Kong. I Panama City finns fantastiska möjligheter till bra och billig shopping, bland annat på Albrook Mall.

  Valuta
  Balboa och USD. Balboa finns dock endast som mynt. USD är den valutan som används. För aktuell växelkurs hänvisar vi till FOREX

  Prisnivå
  I Panama City kostar en öl ca 6 kr, en Big Mac-meny på Mc Donald´s ca 24 kr, en middag bestående av entrecote med ett glas vin på en mellanklassrestaurang ca 120 kr, taxi inom staden ca 12 kr. Utanför huvudstaden är prisnivån ännu lägre!

  Dricks
  Gängse norm är 10 %, det vill säga om man är nöjd med servicen.

  Tidsskillnad
  -6 timmar på vintern, -7 timmar på sommaren.

  Visum
  För mer information angående visum hänvisar vi till Comet Consular Service

  Obs! I Panama är det viktigt att alltid bära med sig passet för identifikation. Det är hårda immigrationsregler i landet och om man råkar ut för rutinkontroll på stan räcker det inte med körkort som identifikation!

  El
  110 volt.

  Vatten
  Vattnet går att dricka. Dock rekommenderas flaskvatten, speciellt på landsbygden.

  Sevärdheter/aktiviteter
  Huvudstaden
  Panama City är en kosmopolitisk, modern storstad och Centralamerikas finanscentrum med över 100 internationella storbanker. Här finns en salig blandning av det gamla Spanien och det moderna Amerika. Staden är främst känd för sina banker och skyskrapor, men här finns också en kulturell del med storslagna kyrkor, museer och teatrar.

  Ett besök av ruinstaden Panama Viejo, som förstördes 1670 av den ökända piraten Kapten Morgan, eller en promenad i gamla stan, Casco Viejo, med sin vackra arkitektur och byggnader i gammal kolonial stil och de fina torgen är ett måste under ett besök i Panama City. På kvällen kanske ni besöker någon av de många restauranger med internationell prägel som finns och för den danssugna finns det gott om många klubbar att välja mellan.

  Panamakanalen
  Världens åttonde underverk fyllde etthundra år 2014. Att besöka Kanalmuseet och lära sig mer om vilka otroliga vedermödor de ca 75 000 amerikanska arméingenjörerna måste ha haft när de under 10 år byggde kanalen genom berg och svårforcerad djungel är en historia som både förskräcker och fascinerar. Man beräknar att omkring 25 000-30 000 människor fick sätta livet till under byggets gång i olika tropiska sjukdomar som malaria och gula febern. Det inkluderar de som dog under det franska försöket att bygga kanalen på 1800-talet.

  I dag är Panamakanalen den viktigaste vattenfarleden i världen där ca 4 % av hela världens transporterade gods, ca 13 500 fartyg, passerar årligen. En hel- eller halvdags kryssningstur på kanalen är en oförglömlig upplevelse.

  Regnskogen
  Knappt hälften av Panamas landyta täcks av djungel och regnskog och på dessa marker ryms 15 nationalparker utspridda i hela landet. Här finns en fantastisk flora och ett rikt djurliv, bland annat finns det närmare 1 000 olika fågelarter, 225 däggdjursarter och 214 kräldjursarter. Panama är en enastående ekoturismdestination och attraherar naturälskare i allmänhet och ornitologer i synnerhet.

  Gamboa Rainforest, endast 30 minuter utanför huvudstaden Panama City i Soberania National Park, är en av de mest populära platserna för ekoturism. Här finns en bra kombination av bra boende (Gamboa Rainforest Resort) och många naturaktiviteter. Här kan man bland annat fiska i Gatunsjön och åka båt till Monkey Island för att beskåda den vithuvade Capuchinapan. Det finns även fågelskådning i världsklass och mycket mera.

  Darién är den stora djungeln på gränsen till Colombia i öster. Den äventyrlige kan göra en fyradagars kust till kustexpedition från Stilla Havet i söder, genom djungeln, till Karibien i norr.

  Bergen
  Provinsen Chiriqui understryker Panamas mångfald. Här finns de fantastiska vyerna, de höga bergen och de djupa dalarna, den klara och sköna luften, grönskan, kaffet, frukt- och grönsaksodlingarna, vandringsstråken och sist men inte minst den vilande vulkanen Baru som med sina 3 474 meter är det högsta berget i Panama. Berget går utmärkt att bestiga och från dess topp ser man både Stilla Havet och Karibiska havet.

  Stränder
  Panama gränsar mot två hav, Stilla Havet i söder och Karibiska havet i norr, och det finns milsvitt med vita, palmkantade stränder utmed båda kusterna. Mest utvecklat är Costa Blanca på Stilla Havskusten, beläget ca 1,5 timmes bilväg sydväst om Panama City. I Costa Blanca ligger de största och bästa all inclusivehotellen samt högklassiga golfbanor.

  Karibienkusten har, än så länge, inte lika utbyggd infrastruktur och därför är inte stränderna lika lättillgängliga. Men även här finns guldkorn i form av fantastiskt orörda stränder.

  Bra stränder och möjlighet till ö-luffning finns givetvis också på någon av de tre arkipelagerna med över 1 500 öar. De tre arkipelagerna

  San Blas Islands
  Dessa skärgårdsöar, bestående av ca 400 st, ligger på Karibienkusetn (nordöstra Panama). Kustlinjen sträcker sig ca 250 km från El Porvenir i norr till Colombia i öst. Ca 40 av öarna i San Blas är bebodda av de stolta och färgstarka Kunaindianerna, världskända för sitt hantverk (Mola art) med anor från flera generationer. Området är en självstyrande autonom och kallas Kuna Yala. Endast indianerna själva får bedriva näringsverksamhet i området och det görs i småskalighet och med stor hänsyn till naturen och djurlivet. Hit går inga vägar och det enda sättet att ta sig till San Blasöarna är i små flygplan som dagligen går från Panama City.

  Bara flygresan, ett litet 20-sitsplan, över den enastående naturen (mest djungel och små öar) är en upplevelse i sig. Att sedan mötas upp av en Kunaindian på flygplatsen, åka en klassisk indianbåt till en ö för incheckning och därefter göra en dagsutflykt till olika öar och lära sig mer om Kunaindianernas seder och bruk är definitivt en av resans höjdpunkter. Många av stugorna på San Blasöarna är byggda på pålar i vattnet. Från er balkong kan ni sedan gå direkt ner till det varma sköna Karibiska havet. Lunch och middag består ofta av vad havet har att erbjuda i form av fisk och hummer och lagas av de mycket generösa och välkomnande Kunaindianerna. Ett besök i San Blas är avstressande, genuint och lärorikt.

  De las Perlas
  De las Perlas, Pärlöarna, är en vacker ö-grupp på Stilla Havskusten med över 200 Robinson Cruseöar, varav endast 20 öar är bebodda. Dessa skärgårdsöar, som tidigare beboddes av djärva pärldykare och hämningslösa pirater, är numera kända för att knölvalarna med sina nyfödda ungar besöker öarna i hundratals varje sommar och stannar i området tills de unga är redo för de utmaningar som väntar i ”de stora haven”. En enastående naturupplevelse som inte bör missas om man är i området under aktuell period.

  Den mest kända av dessa öar är Contadora Island. Här bor endast 300 personer, det finns knappt någon biltrafik att prata om och man promenerar eller cyklar lätt runt ön under en dag. Här finns endast en handfull trevliga hotell för inkvartering, en liten idyllisk skärgårdsby med butiker, café och några restauranger. Det här är en ö som passar den som vill ha lugn och ro och prioriterar sol, bad och båtluffning till närliggande paradisöar. I det här området finns en fantastisk snorkling med mycket fisk och levande koraller.

  Bocas del Toro
  Dessa skärgårdsöar, belägna på Karibienkusten nära gränsen till Costa Rica, är något mera utvecklade än de andra två arkipelagerna och attraherar främst dykare, fiskare och naturälskare och är en mycket populär semesterdestination i regionen. På dessa öar bor det knappt 10 000 människor som mestadels livnär sig på turismen. I den här regionen är engelskan mer frekvent än i övriga delen av landet där det nästan uteslutande talas spanska. Den mest utvecklade av dessa öar är Isla Colón, en liten trevlig stad med en vänlig, mestadels engelsktalande, lokalbefolkning och med ett brett utbud av hotell, restauranger och nöjen.


Topp