Moçambique

Vi skräddarsyr er drömresa utifrån era önskemål!

En resa till Moçambique ger er det unika Afrika fjärran från kommers och massturism. Paradisöar med sagolika stränder, turkosblått hav och 250 mil lång kust.

 • En resa till Moçambique är för er som vill uppleva det genuina Afrika med långsträckta paradisstränder och turkost vatten. Vill ni komma så långt bort från de allmänna turistströmmarna som det bara går? Då är Moçambique ett resmål för er! Med sina 250 mil av så gott som orörd kustlinje längs Indiska Oceanen samt en vibrerande huvudstad med rikt kulturliv kan Moçambique erbjuda något för alla. Vad sägs om fantastiska korallrev i världsklass, nationalparken Gorongosas vidsträckta skönhet och det historiskt intressanta Ilha de Moçambique?

  resa till Mocambique, The one and only Benguerra

  Fakta om Moçambique

  mocambiques flagga, resa till mocambique

  Geografi
  Moçambique har en lång kuststräcka på 250 mil mot Indiska Oceanen. I inlandet ligger en bergskedja som sträcker sig från nord till syd och däremellan en vidsträckt savann. Moçambique gränsar mot Sydafrika, Swaziland, Zimbabwe, Zambia, Malawi och Tanzania. Landets största floder är Zambezi och Limpopo, som båda rinner ut i Indiska Oceanen. Geografiskt kan landet delas in i tre delar: Moçambiqueslätten, Zambezihöglandet och Malawiplatån öster om Malawisjön. Huvudstaden heter Maputo och ligger längst i söder.

  Befolkning
  År 2016 beräknade man att det fanns ca 28,8 miljoner invånare i Moçambique. Det finns ett stort antal folkgrupper i landet varav makua, sena och shona tillhör de största grupperna.

  Religion
  Religionsfrihet råder med ett flertal traditionella religioner, kristendom (främst katoliker) och islam.

  Språk
  Moçambique var under många år en portugisisk koloni och portugisiska är fortfarande landets officiella språk. Det finns därutöver ett 20-tal lokala språk varav makua och tsonga är störst. Längs kusten talas även swahili.

  Politik
  Moçambique är en republik. Presidenten har stora maktbefogenheter och är både stats- och regeringschef. Landet har flerpartisystem, men regeringspartiet Frelimo har styrt sedan självständigheten från kolonialmakten Portugal 1975. Det har lett till att makten i praktiken ligger hos en politisk elit inom Frelimo.

  Ekonomi
  Moçambique har en ganska varierad ekonomi, där såväl jordbruk och industri som handel och övriga tjänster har en viktig roll. Jordbruket beräknas stå för en tredjedel av bruttonationalprodukten (BNP), men man räknar med att fyra av fem moçambikier försörjer sig på familjejordbruk. Moçambique har länge räknats till ett av världens fattigaste länder men tack vare den förhållandevis stabila politiska situationen i landet och rika fyndigheter av bland annat aluminium, kol och gas stärks nu landets ekonomi gradvis. Turistnäringen blir också allt viktigare för landets ekonomi.

  Valuta
  Valutan heter metical. För aktuell växelkurs hänvisar vi till FOREX

  Klimat
  I norra Moçambique är klimatet tropiskt, varmt och fuktigt. I de sydligare delarna regnar det mindre och är därför torrare. Kusten är också fuktigare än inlandet. Detta på grund av den varma Moçambiqueströmmen som löper söderut längs kusten. Nederbörden varierar kraftigt, inte bara mellan de olika delarna utan även från år till år. Problem med både torka och översvämningar förekommer tämligen frekvent. Det regnar främst under sommarmånaderna som råder mellan oktober och mars.

  Tidsskillnad
  +1 timme på vintern, samma tid på sommaren.

  Visum
  För mer information angående visum hänvisar vi till Comet Consular Service

  El
  220/240. Adapter behövs.


Topp