Kenya

Vi skräddarsyr er drömresa utifrån era önskemål!

Kenya har ett fantastiskt djurliv och i nationalparkerna är chansen stor att ni får se The Big Five. På de märkliga savannerna väntar otroliga djur- och naturupplevelser.

 • Kenya är kontrasternas land. Det sträcker sig från sandöknarna i norr till Indiska Oceanens klarblå vatten i öster, från Victoriasjöns stränder i väst till Mount Kenyas snöklädda toppar mitt i landet. En resa till Kenya garanterar inte bara fantastiska möten med landets otroliga fauna, utan också lika oförglömliga möten med de olika folkslagen; massajer, samburus och många fler.

  Kenya har ett fantastiskt djurliv och de turister som besöker nationalparkerna har stor möjlighet att få se The Big Five: elefant, lejon, leopard, flodhäst och afrikansk buffel. Under perioden juli-oktober förekommer den årliga migrationen och då är det högsäsong för safariturer i nationalparkerna. Hundratusentals djur vandrar från Serengeti i Tanzania till de gröna savannerna i reservatet Masai Mara i södra Kenya. Här betar de under några månader innan de vänder tillbaka till Tanzania. Exakta tidpunkten beror på när vårregnet infaller (och tillgången till bete).

  Kenyas kust är berömd för sina palmkantade kilometerlånga sandstränder och för sina korallrev. Från gamla Mombasa, som är Kenyas viktigaste hamnstad, går en järnväg upp till Nairobi på höglandet. Stränderna söder om Mombasa brukar kallas “södra kusten” och vikarna och bukterna norr om staden benämns “norra kusten”. Här ligger semesterhotellen som attraherar besökare från när och fjärran.

  Geografi
  Kenyas yta är 582 650 km² vilket är något större än Sveriges. Landet är indelat i huvudstaden Nairobi och 7 provinser: Central, Kust, Öst, Väst, Nordöstra, Nyanza och Rift Valley. Kenya gränsar i norr mot Somalia, Etiopien och Sudan, i väster mot Uganda, i söder mot Tanzania och i öster mot Indiska Oceanen.

  Befolkning
  Kenya har drygt 35 miljoner invånare. Den största folkgruppen är kikuyu följd av luhya och luo. Etniciteten spelar en viktig roll i samhället.

  Religion
  Ca 40 % av invånarna är kristna och de flesta av dem tillhör den katolska kyrkan. Längs kusten finns stora grupper muslimer och i övrigt förekommer en del inhemska religioner.

  Språk
  Swahili och engelska. Därutöver finns ett 40-tal lokala språk.

  Klimat
  Tropiskt i kustområdena med regnperioder och svalare och torrare på högplatåerna i inlandet. Kenya har två regnperioder. Mellan april och juni faller de “långa” regnen (mest regn kommer i regel i april och maj) och under perioden oktober till december är det i huvudsak “kortare” regn, (mest i oktober och november). Trots att ekvatorn skär genom landet är klimatet hälsosamt och behagligt med sol året om. De delar av Kenya som är högt belägna bjuder på varma dagar och svala eller till och med kyliga nätter.

  Valuta
  Kenyansk shilling (KES). Det finns ett fåtal bankomater men det är säkrast att växla innan avresan.

  Tidsskillnad
  +3 timmar på vintern, +2 timmar på sommaren.

  Visum
  För mer information angående visum hänvisar vi till:
  Comet Consular Service

  El
  I flertalet stora städer 220/240 volt. Kontakterna är trepoliga, samma typ som används i England.

  Nationalparker
  Masai Mara National Reserve
  Masai Mara National Reserve är den mest kända parken i Kenya och här lever massajerna. Parken är 1500 kvardatkilometer stor och ligger ca 5 timmar med bil från Nairobi i den sydvästra delen av Kenya och är en del av det stora Serengetiområdet i norra Tanzania. Det är här de spektakulära vandringarna äger rum under juni till september, när miljontals djur vandrar mot bördigare och bättre betesmarker. Det är ett oförglömligt skådespel när hjordar av gnuer, zebror och gaseller tar sig över Marafloden där de väntande krokodilerna ligger på lur. I fotspåren av dessa enorma hjordar följer rovdjur som lejon, leopard, hyena och gepard. Masai Mara är ett mycket vackert och böljande öppet landskap och det är ingen slump att så många filmer har spelats in här, till exempel “Mitt Afrika” efter en roman av Karen Blixen. Det finns goda möjligheter att få se “the big five”.

  Samburu National Reserve
  Norr om Mount Kenya ligger Samburu National Reserve. Här uppe lever Samburufolket. Parken består egentligen av tre parker: Samburu, Buffalosprings och Shaba. Det tar ca 5 timmar hit med bil från Nairobi. Området är 300 kvadratkilometer stort och floden Ewaso Ngiro rinner genom parken och tillför livsnödvändigt vatten. Här är naturen varierande, från busklandskap till skog och öppna savanner. Speciella djur i denna park är kungszebra med sina vackra täta ränder, giraffantilop samt nätgiraff med sitt fina mönster. Du har stor möjlighet att se elefant, buffel, vattenbock, gasell, krokodil och om du har tur också lejon, leopard och gepard, för att nämna några av djuren i Samburu National Reserve.

  Lake Nakuru National Park
  Ca 3 timmar norr om Nairobi ligger Lake Nakuru National Park med sitt 180 kvadratkilometer stora område. Området blev en nationalpark för att skydda de miljontals flamingofåglar som finns vid sjön. Parken intresserar ornitologer från hela världen; det finns över 400 olika fågelarter här. Övriga djur i området som du har stor chans att se är buffel, lejon, giraff, zebra, babian och sist men inte minst vit noshörning.

  Amboseli National Park
  Amboseli National Park är en 390 kvadratkilometer stor park i södra delen av Kenya mot gränsen till Tanzania. Den ligger ca 3,5 timmar med bil från Nairobi. En av de största sevärdheterna här är det mäktiga berget Kilimanjaro. Det är här man kan få den klassiska bilden av en elefant i förgrunden och det snöklädda berget Kilimanjaro i bakgrunden. Parken har ett öppet och torrt landskap, vilket är lite märkligt med tanke på att mitt i ligger ett stort träskområde som lockar till sig många fågelarter men också buffel och flodhäst. Ett annat dragplåster här är de stora elefanthjordarna som strövar omkring med upp till 50 djur.


Topp