Botswana

Vi skräddarsyr er drömresa utifrån era önskemål!

En resa till Botswana erbjuder safari äventyr utöver det vanliga! Botswana bjuder på oförglömliga upplevelser i vildmarken med orörd natur och ett fantastiskt djurliv.

 • En resa till Botswana är Afrika när det är som bäst! Botswana erbjuder ett djurliv i absolut världsklass med bland annat Afrikas största bestånd av savanndjur. Botswana är ett mäktigt land med många floder och sjöar där safari kan ske med terränggående fordon, båt eller kanot. Ett land långt ifrån massturismen och som passar dem som söker exklusiva djur- och naturupplevelser i en fantastisk miljö.

  resa till Botswana, safari Kings Pool, elefanter

  Saker att göra på er resa till Botswana

  Safari i Botswana

  Safariturismen i Botswana är av vital betydelse och man är mycket mån om att slå vakt om det rika natur- och djurlivet. I Botswana arbetar de för att skydda ekosystemet och bevara det rika beståndet av flora och fauna som finns i landet. Närmare 20 % av Botswana är naturskyddat område. Populäraste safariregionerna är Okavangodeltat och Chobe National Park.

  Ett nytt område som har öppnats upp för turism är den otillgängliga och torra Kalahariöknen mitt i Botswana. I det kärva klimat som där råder är betingelserna för djur- och naturlivet helt annorlunda än i landet i övrigt.

  Bästa perioden för safari i Botswana är torrperioden (svensk sommar och höst) då djuren samlas kring vattendragen. Men även slutet av regnperioden har sin charm. De flesta lodger nås endast med små propellerplan och flygsafari är ett välkänt begrepp i Botswana.

  Okavangodeltat

  I nordvästra Botswana ligger det berömda Okavangodeltat, som är världens största inlandsdelta. De många vattendragen i deltat bidrar till ett unikt ekosystem och ett fenomenalt djurliv. Det är inte många platser i världen som erbjuder safari med båt eller kanot. Att tyst glida fram i den omgivningen utgör definitivt en av höjdpunkterna under resan i Botswana och blir ett minne för livet! Många djur letar sig ända fram till de våtområden som finns vid lodgerna för att släcka törsten och kan beskådas på nära håll.

  Chobe National Park

  I nordöstra Botswana, vid gränsen mot Namibia i norr och Zimbabwe i öster, ligger Botswanas näst största reservat, Chobe National Park. Genom parken rinner Chobe River som utgör gräns mot Namibia. Liksom i Okovangodeltat är det de många vattendragen som bidrar till den mångfald som finns i parken, både vad gäller flora och fauna. Sannolikheten att få se The Big Five i Chobe National Park och Okovangodeltat är tämligen god. Chobe National Park är mest känd för sitt ofantliga bestånd av elefanter som vissa perioder under året uppgår till 50 000.

  resa till Botswana, safari i botswana, zebror

  Kryssning på Chobe River

  Ett allt populärare sätt att beskåda djurlivet i den här delen av Botswana är flodkryssning. Bästa valet är att kryssa med lyxfartyget Zambezi Queen på Chobe River. Fartyget har endast 14 hytter vilket gör att det uppstår en intim känsla ombord, maten är utsökt och servicen förträfflig. Kryssningen omfattar två eller tre nätter.

  resa till botswana, kryssning på Chobe River

  Victoriafallen

  Victoriafallen ligger förvisso inte i Botswana, men det är nära till dem från Kasane i nordöstra Botswana. Vattenfallen räknas bland de största och mäktigaste i världen och omfattar en bredd av 1,7 kilometer. Högsta höjden är 105 meter. Det enorma vattenmoln som bildas av det kraftiga fallet syns flera mil bort. Victoriafallen ingår i den nationalpark som finns i området och som är välbesökt av turister från hela världen. Många väljer att se fallen från både Zimbabwe- och Zambiasidan. Fallens namn har sin härkomst från David Livingstones tid. Han besökte platsen 1855 och uppkallade fallen efter den engelska drottningen Victoria.

  Ett besök av Victoriafallen tillhör ett måste under en resa till Botswana.

  Kombinationsresor

  Botswana lämpar sig väl för kombinationsresor till andra länder eftersom landet gränsar mot inte mindre än fyra länder. En safariresa i Botswana ger därför utmärkt möjlighet att besöka de tre grannländerna Namibia, Zimbabwe och Zambia även inom en starkt begränsad tidsram. Ett bra alternativ är att kombinera enbart Botswana och Namibia. Det är två länder som erbjuder vitt skilda natur- och djurupplevelser. Ytterligare en kombination är att besöka Sydafrika med sina spännande städer, berömda vingårdar, bad och safari. fixar en taxi degar för den

  Fakta om Botswana

  Botswanas flagga, blå, vit, svart, resa till botswana

  Botswanas geografi
  Botswana ligger i södra Afrikas inland. Landet gränsar mot fyra länder; Sydafrika i söder, Namibia i väster, Zimbabwe i öster och i norr en kortare gräns mot Zambia. Huvudstaden heter Gaborone.

  Befolkningen i Botswana
  Det bor endast 2 miljoner människor i Botswana på en yta som är 27 % större än Sveriges. Landet är således mycket glesbefolkat. Majoriteten av befolkningen är bantutalande folkgrupper av vilka tswana är den största med 79 %, följt av kalanga 11 % och sanfolket 3 %.

  Religion
  Hälften av befolkningen är kristna protestanter. I övrigt förekommer flera inhemska religioner.

  Språk
  Engelska är det officiella språket, men setswana, som är besläktat med sesotho, Lesothos nationalspråk, talas av ännu fler. Därtill finns flera mindre språk i landet.

  Politik
  Republiken Botswana blev en självständig stat 1966. Den nuvarande presidenten Ian Khama är son till Botswanas förste president Seretse Khama och tillhör BDP (Botswana Democratic Party). BDP har varit i regeringsställning allt sedan självständigheten. Botswana är ett av de stabilaste länderna i Afrika. Här har aldrig förekommit statskupper eller våldsamma uppror och man har en lång tradition av parlamentarisk demokrati.

  Tidigare, särskilt under apartheidtiden i grannländerna, var förhållandet spänt gentemot dessa. Botswana anklagades för att hysa ANC-baser och regelrätta angrepp mot påstådda baser i landet förekom vid upprepade tillfällen. Numera är relationerna med grannländerna avsevärt bättre och det ekonomiska utbytet större.

  Ekonomi
  Att politisk stabilitet är en förutsättning för ekonomisk tillväxt är Botswana ett lysande exempel på. Landet har sedan självständigheten haft en fantastisk tillväxt med 9 % per år och uppvisar ett överskott i handelsbalansen. Diamanter står för hela 70 % av exportinkomsterna och en tredjedel av BNP. Diamanterna beräknas ta slut om 15-20 år, men Botswana är rikt även på andra naturtillgångar som silver, järnmalm, koppar och nickel. Turismen har blivit allt viktigare för landets ekonomi och boskapsskötseln utgör också en väsentlig inkomstkälla.

  Valuta
  Valutan i Botswana heter Pula (PWP) och kan ej växlas utanför landet. För aktuell växelkurs hänvisar vi till FOREX

  Prisnivå
  I Botswana har man satsat på småskalig safari utmärkt av hög kvalitet. Safari är därför exklusivare här än i flertalet andra afrikanska länder är och prisläget är generellt högre än i grannländerna.

  Klimat
  Botswanas klimat är subtropiskt med sommartemperaturer upp mot 35-40 C (när vi i Sverige har vinter). Under Botswanas vinter kan temperaturen nattetid sjunka under nollstrecket. Nederbörden varierar mycket beroende på geografin, från 250 mm i sydväst till 700 mm längst i norr, och regnet faller huvudsakligen under november-mars.

  Tidsskillnad
  +1 timme under vintertid.

  Visum
  För mer information angående visum hänvisar vi till Comet Consular Service

  El
  220 volt. Adapter behövs.

   


Topp