Antigua

Vi skräddarsyr er drömresa utifrån era önskemål!

Ön som har 365 stränder, en för varje dag på året! Här finns mängder av fina vikar som lämpar sig väl för både smekmånadspar och barnfamiljer.

 • Antigua är ön som har 365 stränder, en för varje dag på året! Det finns med andra ord stora möjligheter att hitta er egna favorit bland dessa palmkantade, lena stränder. Ön har mängder av vackra vikar och passar både för smekmånadspar och barnfamiljer. Antigua är en flack korallö där man både kan snorkla, dyka och spela golf. Den färgrika huvudstaden St John´s bjuder på bra shopping och folkliv.

  Geografi
  Antigua ligger i nordöstra delen av Västindien. Landet består av huvudön Antigua, den mindre ön Barbuda och den obebodda klippön Redonda. Antigua ingår i det brittiska samväldet. Antigua är en liten och flack korallö. På sydvästra delen av ön ligger Boggy Peak vilket är öns högsta topp med 400 meter över havet. Från toppen har man en vidunderlig utsikt över havet och vid god sikt ser man grannöarna St Kitts, Montserrat och Guadeloupe. På södra delen av ön finns också en mindre regnskog. Runt hela ön hittar man vackra bukter och vikar med palmkantade vita, stränder. Huvudstaden heter St John´s och ligger på västra sidan av ön.

  Barbuda
  Systerön Barbuda är lugn och oexploaterad. Ön är väldigt platt, om man anländer med båt så måste man vara väldigt nära ön för att se att den överhuvudtaget ligger där i havet! Från Antigua kan man antingen göra en heldagsutflykt med båt till Barbuda eller så kan man ta flyget, det tar endast 15 minuter att flyga mellan öarna. Det finns ett fåtal hotell på ön, varav de flesta är väldigt exklusiva. Det finns knappt några bilar på ön och i huvudstaden Codrington går livet sin gilla gång. Det finns många bra dykplatser utanför Barbuda. På Barbuda skimrar sanden i rosa på grund av de rosafärgade snäckorna som finns i sanden. Här finns också Västindiens största fregattfågelkoloni, fåglarna häckar i insjön Codrington Lagoon.

  Befolkning
  På Antigua bor det ca 80 000 invånare varav 30 000 bor i huvudstaden St John´s. Grannön Barbuda har ca 1 500 invånare. De flesta invånarna är svarta slavättlingar.

  Språk
  Engelska är officiellt språk.

  Klimat
  På Antigua råder ett behagligt klimat med en medeltemperatur på 27 C året om både i luften och i vattnet. Regnsäsongen råder mellan juni-december, då är det varmare och fuktigare, regnet kommer oftast i form av häftiga skurar nattetid/förmiddag. Regnet drar sedan bort och solen brukar lysa igen. Det är ovanligt med regn och moln flera dagar i rad. Torrsäsongen är mellan december-april.

  Valuta
  Valutan heter Eastern Caribbean dollar, ECD, och är kopplad till USD. 1 USD motsvarar ca 2,70 ECD och 1 ECD motsvarar ca 2,50 SEK. Växling sker förmånligast på bank eller genom uttag i bankomat. Man kan även betala med USD på många ställen. För aktuell växelkurs hänvisar vi till FOREX

  Prisnivå
  Det finns många bra restauranger på Antigua, priserna varierar ganska mycket beroende på var man väljer att inta sin måltid. Lunch från 60 kr, middag från 120 kr, läsk, vatten och öl ca 25 kr, en kopp kaffe 20 kr.

  Tidsskillnad
  -5 timmar på vintern, -6 timmar på sommaren.

  Visum
  För mer information angående visum hänvisar vi till Comet Consular Service

  El
  110 volt eller 220 volt

  Sevärdheter/aktiviteter
  Sola och bada är naturligtvis den stora attraktionen på Antigua på grund av dess många stränder, men det finns en hel del annat att ägna sig åt när man tröttnat på att ligga på stranden. Ön har bra snorkling och dykning samt olika vattensportaktiviteter. Ta en katamarantur till systerön Barbuda med dess rosaskimrande stränder och röda fregattfåglar. Huvudstaden St John´s har bra shopping, fina kyrkor och ett litet museum att besöka.

  I regnskogen kan man göra så kallade canopy tours, det vill säga man svingar sig över trädtopparna från olika plattformar i regnskogen. Något för den äventyrlige!

  Man kan simma med stingrockor i Stingray City utanför den lilla byn Seatons, hyra bil och utforska ön och alla dess stränder, titta på gamla sugar mills (250 st) som finns över hela ön och åka till English Harbour och beundra alla fina båtar som ligger ankrade där.

  Vill man spela golf så finns det två st 18-hålsbanor på ön, en på norra delen av Antigua; Cedar Valley Golf Club, och på södra delen finns Jolly Harbour Golf Course.

  Hästridning, cykling, fiske och segling kan man också ägna sig åt.

  På södra delen av ön ligger Shirley Heights som är en utsiktsplats ovanför English Harbour. Härifrån är det en fantastisk utsikt över havet och alla båtar och över den mycket vackra solnedgången. Särskilt populärt är att bege sig till Shirley Hights på söndagar då det är barbeque, steelband och reggaemusik.

  I English Harbour ligger också Nelsons Dockyard. Det är en välbevarad militärbas från den engelska flottan. Området byggdes på 1700-talet och är idag ett mycket populärt turistmål att besöka.

  I april varje år är det Antigua Sailing Week, ett eldorado för alla som tycker om segelbåtar och feststämning!

  Varje år i slutet av juli och med kulmen den första tisdagen i augusti är det karneval på Antigua. Då fylls gatorna i St John´s med folk som deltager i karnevalen, dansar, lyssnar till musiken, steelbanden och alla liveuppträdanden.


Topp